Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom je nu extra op moet passen als je gevoelig bent voor verslaving

waarom-je-nu-extra-op-moet-passen-als-je-gevoelig-bent-voor-verslaving.jpg

Nu we veel meer tijd binnen doorbrengen, hebben we ook meer gelegenheid om te gamen, gokken, eten of online te shoppen. Ook is het in deze coronatijd extra uitnodigend om elke avond een fles wijn open te trekken als je wéér de deur niet uit mag. Dat klinkt nu misschien niet als een groot probleem, maar als je gevoelig bent voor verslaving moet je nu wel éxtra oppassen.

Belgische experts vertellen aan Het Laatste Nieuws dat door alle veranderingen in ons dagelijkse leven, verslaving voor sommigen op de loer kan liggen.

Gevoelig voor verslaving

Verslaving is een opeenstapeling van factoren, dus alleen de coronacrisis zal in de meeste gevallen zo’n afhankelijkheid niet veroorzaken. Meestal spelen onder andere de: genen, opvoeding, psychische kwetsbaarheid en impulsiviteit een rol bij het ontstaan van een verslaving, net zoals dat een traumatische gebeurtenis (denk dan aan een sterfgeval, ongeluk of ontslag) een trigger kan zijn. Maar deze periode waarin we veel meer tijd hebben om te niksen, kan zeker wel een extra factor zijn in het ontstaan van een verslaving. Ook voor mensen die van een verslaving afgekickt zijn, zijn dit volgens professor Dom extra moeilijke weken. “Wie in het verleden al kampte met een verslavingsprobleem, heeft bij een plotselinge stressfactor sowieso een verhoogd risico op herhaling”, zet hij. Gevaar voor een terugval naar die oude verslaving ligt ook voor hen nu dus op de loer.

Vakantiemodus

“Bij heel wat mensen heerst er veel meer leegte en veel minder structuur. Ook bij diegenen die thuis werken, neigt de werkroutine mogelijk intussen al wat naar vakantiemodus”, zegt professor-psychiater Geert Dom van de Universiteit Antwerpen. En in de vakantiemodus willen mensen nog wel eens een drankje nemen om één uur ’s middags, zegt hij. Dan gaat het niet meteen om een verslaving natuurlijk, maar het kan wel zorgen dat mensen losser en minder gedisciplineerd met bijvoorbeeld alcohol om gaan.

Lees ook: Zo herken je een alcoholverslaving bij jezelf of een ander

Sociaal isolement

Maar nog erger dan die extra tijd en verveling, is volgens professor psychiatrie en medische psychologie Frieda Matthys, verbonden aan de dienst psychiatrie van het UZ Brussel, het sociale isolement waar heel wat mensen in terecht komen. Door social distancing hebben we minder sociaal contact, waardoor volgens de specialist ook minder sociale controle plaatsvindt. Mensen die eenzaamheid en negatieve emoties ervaren, zouden dat weg kunnen proberen te werken met medicijnen of alcohol, zonder dat iemand hen daarop kan ‘betrappen’. Matthys denkt overigens niet dat mensen die niet gevoelig zijn voor een verslaving dit zomaar zullen krijgen door het coronavirus: de aanleg moet al wel aanwezig zijn, net als een zekere afhankelijkheid van het middel. Als je nooit drinkt zul je waarschijnlijk niet ineens gaan drinken, en hetzelfde geldt volgens de professor voor een eet-, gok– of shopverslaving.

Contact en routine

We kunnen elkaar helpen door mensen – zeker alleenstaanden – zich niet af te laten sluiten van sociale contacten. Blijf in contact via videobellen of ga af en toe op gepaste afstand een wandeling maken. Ook kan het voor jezelf helpen om een dagelijkse routine te houden: op een vaste tijd opstaan en eten, elke dag even een luchtje scheppen en iemand bellen. Zo voorkom je verveling, en grijp je minder snel naar verslavende middelen, of dat nou alcohol, gokken, online shoppen of eten is.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | AD
Beeld | iStock

Ook interessant