Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Slecht nieuws: Hollandse aardbeien bevatten extreem veel gifstoffen

juicy-red-strawberries.jpg

Ze zijn lekker zoet en zelfs goed voor de lijn. Maar uit steekproeven blijkt dat Hollandse aardbeien de meeste gifstoffen bevatten van alle Nederlandse fruit- en groentesoorten in de supermarkt. En die stofjes kunnen elkaar misschien versterken, waarschuwen wetenschappers.

Uit steekproeven van de Nederlandse Voedsel-en Warenautoriteit (NVWA) blijkt dat aarbeien uit de supermarkt zijn bespoten met wel zeven tot acht verschillende gifstoffen. Één bakje aardbeien bevatte zelfs zeventien soorten bestrijdingsmiddelen. De zalige rode vruchten zijn hierdoor minstens zes keer giftiger dan ander Nederlands fruit, meldt Trouw.

Optelsom

De aardbeien mochten toch verkocht worden, omdat er van elk afzonderlijk stofje te weinig gemeten werd om de vruchten te verbieden. Maar in combinátie kunnen verschillende stofjes mogelijk wel schadelijk zijn voor de gezondheid, waarschuwen wetenschappers in de krant. Daarnaast bestaan er veel bestrijdingsmiddelen met een vergelijkbare werking. Deze moeten bij elkaar moeten worden opgeteld, aldus de wetenschappers.

Relatief nieuw onderzoek

Volgens het Voedingscentrum kijkt de Europese voedselveiligheidsautoriteit (EFSA) wel naar de ‘opteleffecten’ van bestrijdingsmiddelen met vergelijkbare werking. Maar dat onderzoek is nog relatief nieuw en nog niet alle middelen zijn samen getest. De wetenschappers vinden dat de EFSA meer vaart achter het onderzoek moet zetten. Doordat we meerdere soorten groente en fruit eten, kunnen we in korte tijd meerdere soorten bestrijdingsmiddelen binnenkrijgen. En wassen onder de kraan heeft helaas geen zin.

Biologisch of een sodabadje

Liever geen gif op je aardbeien? Wie geen groente of fruit met chemische bestrijdingsmiddelen wil eten, kan volgens het Voedingscentrum kiezen voor biologische producten. Eventueel kun je je aardbeitjes ook weken in een sodabadje. In elk geval werkt het met een appel, want daar hebben Amerikaanse wetenschappers het onlangs op getest. Een klein kwartiertje weken in een badje met baking soda (hetzelfde als zuiveringszout) verwijdert het merendeel van de resten bestrijdingsmiddelen die de wetenschappers voor hun test gebruikten. Ze kregen er zelfs een deel van de gifrestjes ín de appelschil mee weg. Grofweg volstaat een theelepel baking soda op een halve liter water, aldus de Amerikanen.

Lees ook

Bekijk ook

Dokter Rutger over vitamine D.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Abonneer je op margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant