Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Waarom je moet oppassen met het aaien van hondjes op vakantie

waarom-je-moet-oppassen-met-het-aaien-van-hondjes-op-vakantie.jpg

Wanneer twee van die grote ogen je smekend aankijken, is het bijna onmogelijk om nee te zeggen. Toch doe je er goed aan om tijdens je vakantie geen honden te aaien. Het aantal meldingen van dierenbeten -met mogelijk hondsdolheid als gevolg- is de afgelopen twee jaar namelijk met 110 procent gestegen.

Dat blijkt uit cijfers van alarmcentrale Eurocross Assistance.

Fikse stijging meldingen

De alarmcentrale krijgt steeds meer meldingen van Nederlandse reizigers die vrezen dat ze besmet zijn geraakt met rabiës, nadat ze zijn gekrabd door een hond, kat of aap. In 2018 kwamen er 342 meldingen over binnen, een jaar eerder waren dat er nog 264 en in 2016 gebeurde dit 163 keer. De meeste meldingen kwamen uit landen zoals Indonesië, Thailand en Vietnam.

Lees ook: dit is dus de reden dat honden zo droevig kunnen kijken

Overlijden tot gevolg

Hondsdolheid (ofwel rabiës) kan ernstige gevolgen hebben: elk jaar overlijden wereldwijd ongeveer 60.000 mensen aan de gevolgen van de infectieziekte. Hondsdolheid wordt over het algemeen overgebracht via een hondenbeet. Ook katten, apen en vleermuizen kunnen de ziekte bij zich dragen.

Verleiding aaien weerstaan

“Hoe moeilijk het ook kan zijn, die lieve puppy of dat schattige aapje kun je beter niet aanraken, aaien of voeren als je op vakantie bent in een gebied waar rabiës voorkomt”, aldus Floriana Luppino, arts bij Eurocross. Wie denkt dat hij besmet is, moet volgens haar zo snel mogelijk naar de dokter om de benodigde injecties te halen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Telegraaf
Foto | iStock

Ook interessant