Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Opnamestop in verschillende ziekenhuizen: te veel patiënten, te weinig plek

opnamestop-in-ziekenhuizen-te-veel-patienten-te-weinig-plek.jpg

Het lijkt misschien tegenstrijdig dat ondanks een daling in de besmettingsaantallen de coronamaatregelen toch opnieuw zijn aangescherpt. Dat heeft vooral te maken met de druk op de ziekenhuizen. Maandag werd er al in verschillende ziekenhuizen een opnamestop afgekondigd. Dat zorgde er onder andere voor dat patiënten op de spoedeisende hulp moesten overnachten.

En dat is niet de eerste keer. De afgelopen tijd komt het steeds vaker voor dat ziekenhuizen een tijdelijke opnamestop moeten instellen. Maandag gold voor maar liefst vijf van de negen ziekenhuizen in de regio Rotterdam een opnamestop.

Opnamestop in ziekenhuizen

Vooral in de ziekenhuizen in Zuid-Holland zorgt het coronavirus voor veel problemen. Hier bleek in de afgelopen dagen vaak niet voldoende plek meer voor coronapatiënten, waardoor maandagavond in vijf van de negen ziekenhuizen in deze provincie een opnamestop gold. Het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht, de Rotterdamse ziekenhuizen Franciscus Gasthuis, Ikazia en Maasstad én het IJsselland Ziekenhuis in Capelle aan den IJssel konden geen nieuwe patiënten meer kwijt. Sommige patiënten moesten door het gebrek aan verpleegbedden zelfs op de spoedeisende hulp overnachten. In de Rotterdamse ziekenhuizen werd de spoedhulp zelfs gesloten voor coronapatiënten. 

Een opnamestop in een ziekenhuis wordt vaak per uur of per dag bekeken. In sommige ziekenhuizen geldt zo’n stop voor een paar uur. Maar in het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht gold afgelopen week bijvoorbeeld een opnamestop van 24 uur omdat er te weinig bedden beschikbaar waren en er een tekort was aan personeel door ziekte. Inmiddels geldt ook in het Zuyderland ziekenhuis in Heerlen opnieuw een tijdelijke opnamestop die tot zeker vrijdag van kracht zal zijn. 

Verspreiding van patiënten

Doordat sommige ziekenhuizen geen plek meer hebben voor coronapatiënten worden deze overgeplaatst naar andere plekken door het land. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, legt aan het AD uit dat door de verspreiding van patiënten de acute zorg nog niet in gevaar komt. Toch gaat dit wel ten koste van ongeveer 30 procent van de reguliere klinische zorg. Daarom is de aanscherping van de coronamaatregelen, die dinsdag werd aangekondigd, hard nodig. Volgens Kuipers geldt: hoe minder streng het beleid, hoe langer het duurt om de situatie in de ziekenhuizen weer op peil te krijgen. 

Lees ook: Kun je het coronavirus oplopen als je je aan alle regels houdt?

Druk op meer ziekenhuizen

Ook in de Brabantse ziekenhuizen liggen er opnieuw veel coronapatiënten en verwachten ze er de komende dagen nog een flink aantal bij te krijgen. Die druk heeft niet alleen te maken met de hoeveelheid ziekenhuisbedden of de capaciteit in materiaal, maar ook het ziekteverzuim onder zorgmedewerkers ligt steeds hoger. Daarnaast is de situatie voor veel ziekenhuispersoneel slopend. Hopelijk zullen de aangescherpte maatregelen hun werk de komende tijd doen, en zal de druk op de ziekenhuizen afnemen en de besmettingsaantallen weer dalen. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.  

Bron | AD, Hart van Nederland
Beeld | iStock

Eenzaamheid is niet alleen een groot probleem onder ouderen, maar ook onder jongvolwassenen. Daarom heeft Margriet het initiatief Margriet Belbuddy’s in het leven geroepen: Margriet-vrijwilligers bieden een luisterend oor aan iedereen die wel een praatje kan gebruiken. Van maandan t/m vrijdag van 18.30 tot 22.00 zitten onze Margriet Belbuddy’s voor je klaar via 088 076 77 00. Kijk voor meer informatie op Margriet.nl/belbuddys.

Ook interessant