Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Hebben Nederlandse wetenschappers dé oplossing in strijd tegen coronavirus?

coronavirus-oplossing.jpg

Het houdt ons natuurlijk allemaal volop bezig: het coronavirus. Naast dat door het RIVM verschillende maatregelen worden getroffen om het virus in te dammen, wordt er ook hard gewerkt aan een werkende oplossing. Het lijkt erop dat Nederlandse wetenschappers van het Erasmus MC en de Universiteit van Utrecht dé doorbraak hebben gevonden. 

Deze oplossing, tegen het coronavirus van Nederlandse bodem, wordt al een wereldprimeur genoemd.

De oplossing: antilichamen 

De oplossing van de Nederlandse wetenschappers komt door de vondst van antilichamen, die tegen het coronavirus, ook wel COVID-19 genoemd, zouden werken. Hoogleraar celbiologie Frank Grosveld, één van de wetenschappers van Erasmus MC legt uit hoe het werkt: “Het antilichaam voorkomt dat het virus nog kan infecteren en kan bovendien goed helpen bij de opsporing van het virus”. Dit antilichaam werd al eerder ontwikkeld in de strijd tegen een ander coronavirus, SARS en MERS. En daarvan stonden nog ongetoetste antilichamen in de ijskast. Toen SARS2 uitbrak is er meteen getest of de antilichamen van de eerdere virusuitbraak SARS1 ook hier werkten. Uit dit onderzoek kwam het huidige antilichaam naar voren. 

Opsporing en preventie

Volgens Grosveld kan dit antilichaam niet alleen het coronavirus opsporen, maar werkt het ook preventief. Er kan dus niet alleen een medicijn worden ontwikkeld met dit antilichaam voor corona-patiënten, maar er kan ook een diagnostische test worden ontwikkeld. Op die manier kun je thuis dus makkelijk zelf meten of je te maken hebt met een gewone griep of met het coronavirus. 

Lees ook: Geen pretje: zó wordt de coronatest bij je afgenomen

Hoe nu verder?

De vondst van dit antilichaam lijkt voor nu de grote doorbraak te zijn, alleen zijn we er nog niet. Het antilichaam moet namelijk nog op mensen getest worden en dat kan nog wel een aantal maanden duren. Ook moet er een farmaceutisch bedrijf zijn dat de productie van het medicijn met het antilichaam op zich wil nemen. Maar volgens Grosveld zal dat geen probleem zijn. Overigens zijn we er met een werkend medicijn nog niet. Volgens deze hoogleraar is vooral een goed vaccin ontwikkelen de beste oplossing voor de lange termijn. Ook daar wordt hard aan gewerkt, alleen zal dat nog wel twee jaar gaan duren. Voor nu is vooral het testen en uitbrengen van het nieuwe medicijn, tegen het coronavirus, prioriteit.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron| AD.nl
Beeld|iStock

Ook interessant