Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Wacht je op een pakketje? Pas dan op voor deze oplichtingstruc

oplichtingstruc-pakketje.jpg

Heb jij iets online besteld? Let dan goed op. Er is namelijk weer een oplichtingstruc in omloop waarbij je een melding krijgt dat je pakketje klaar zou liggen met daarin een link naar een valse website van koeriersdienst DPD. Trap je erin? Dan kunnen de oplichters de inloggegevens van je internetbankieren in hadden krijgen. 

We leggen je uit waar je op moet letten. 

Oplichtingstruc met een sms’je over je pakketje

Er gaan de afgelopen tijd neppe berichten rond van de koeriersdienst DPD met de volgende tekst: ‘[DPD] Er ligt een pakket voor u klaar in ons DPD sorteercentrum. Volg de status van uw zending op dpdalert.info. Als je niks hebt besteld bij DPD dan zal je waarschijnlijk niet zo snel in de val trappen, maar als je wel op een pakketje zit te wachten, dan kun je slachtoffer worden van deze oplichtingstruc. Als je op de link in het bericht klikt, dan kom je op een valse website van DPD terecht die heel goed is nagemaakt. De website ziet er in eerste oogopslag daarom geloofwaardig en betrouwbaar uit. 

Verzendkosten betalen 

Als je via het sms-bericht op de valse website terecht komt, wordt er gevraagd om de verzendkosten te betalen. Dit is een bedrag van €3,90 en kun je direct via internetbankieren op de website doen. Vervolgens is er een rijtje van tien gebruikelijke banken toegevoegd, waar de jouwe waarschijnlijk ook tussen staat, waarbij je op de link kan klikken om naar de inlogomgeving van je bank te gaan. Echter zijn de inlogomgevingen allemaal neppe websites. Als je niet goed oplet en op de neppe inlogomgeving met jouw bankgegevens inlogt om de verzendkosten te betalen, geef je dus je inloggegevens aan de oplichters. Hiermee kunnen zijn vervolgens razendsnel jouw online rekening plunderen. 

Lees ook: WhatsAppfraude komt steeds vaker voor: zó herken je een fraudeur

Niet klikken, meteen verwijderen 

Een oplichtingstruc met een bericht over een pakketje dat klaarligt is niet nieuw, maar er worden wel steeds nieuwe variaties op gemaakt. Daarnaast zien de vervalste websites er steeds echter uit. Daarom is het belangrijk om altijd alert te blijven. Klik nooit zomaar op een link en controleer altijd eerst goed of de website waar je je gegevens invult wel betrouwbaar is. Dat kun je zien aan het hangslotje in of naast de adresbalk. Ook moet er in het webadres ‘https://’ staan. Die ‘s’ staat voor secure. Staat er alleen ‘http://’, dan is de website waarschijnlijk vals. Daarnaast is het sowieso ongebruikelijk dat je de verzendkosten nog via een link in een sms moet voldoen. Je kunt dit soort berichten het beste meteen verwijderen, zonder het te openen en al helemaal niet op de link te klikken. 

Bron | Opgelicht?!, Veilig bankieren
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant