Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Phishingmails over de boosterprik in omloop: híer moet je op letten

oplichting-boosterprik.jpg

De eerste boosterprikken worden gezet en daar blijken criminelen ook op in te spelen. Zo ontvingen veel ouderen in Nederland de afgelopen dagen e-mails over boosterprikken. Koepelorganisatie GGD GHOR Nederland waarschuwt daarom voor oplichting via dit soort phishingmails over de boosterprik. We leggen je uit hoe je zo’n nepmail herkent. 

Het is niet bekend hoeveel mensen er al slachtoffer zijn geworden van deze oplichtingstruc.

Oplichting met phishingmails over de boosterprik 

De afgelopen dagen komen er steeds meer meldingen binnen over oplichting via een phishingmail over de boosterprik. In het bericht staat dat ouderen verplicht zijn om de prik te halen en dat ze via de link in de e-mail hun afspraak kunnen maken. Hierbij moeten ze inloggen bij hun bank. Klik je op de link? Dan kom je bij een nepbanksite terecht. Op deze manier proberen criminelen mensen geld afhandig te maken. 

Lees ook: Deze bijwerkingen kun je krijgen van de boosterprik

Zo herken je de phishingmail 

Het lijkt misschien logisch dat je nooit op een vage link in een e-mail moet klikken of moet inloggen met je bankgegevens op een neppe website, maar tegenwoordig kunnen criminelen dit heel goed namaken. Daardoor is zeker bij ouderen in Nederland de kans aanwezig dat zij hier intrappen. Daarom zet GGD GHOR op een rijtje waar je op kunt letten:

  • Geen communicatie via e-mail

GGD GHOR benadrukt dat mensen nooit per e-mail een uitnodiging krijgen voor hun boosterprik, maar via een brief van het RIVM. Eigenlijk weet je bij een e-mail dus al dat het foute boel is. Als (leeftijds)groepen toch eerder uitgenodigd worden zal dit via een media-oproep gaan of soms lokaal via een sms-bericht. 

  • De prik is niet verplicht

Een vaccinatie – en dus ook de boosterprik – is vrijwillig. Als er in de e-mail staat dat de prik verplicht is, dan gaat het om oplichting. 

  • Een vaccinatie is gratis 

Een vaccinatie is gratis. Als er in een e-mail een link staat om een afspraak te maken en je komt bij een bankomgeving uit dan klopt dat dus niet. 

  • Let op spelfouten en taalgebruik

Als laatste staan er in de phishingmail veel taal- en spelfouten en is het taalgebruik overdreven formeel en vreemd. GGD GHOR Nederland probeert de communicatie altijd laagdrempelig en eenvoudig te houden. 

Bron | Metro
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant