Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Op wintersport met de auto? Déze fout kan je 5000 euro kosten

wintersport-auto.jpg

Van de bijna één miljoen Nederlanders die op wintersport gaan, is het merendeel niet goed voorbereid. Maar liefst 85 procent van de wintersporters die met de auto reist, neemt bijvoorbeeld geen sneeuwkettingen mee.

Daarmee zet je niet alleen je veiligheid op het spel, het kan je ook flink wat geld kosten.

Fikse boete

Vakantiegangers die zonder sneeuwkettingen reizen, riskeren een boete die kan oplopen tot vijfduizend euro. Bovendien heeft een kwart van de mensen die ze wél meenemen, geen idee of ze de juiste maat hebben. Ook vertrekt zes procent van de wintersporters met zomerbanden richting de sneeuw. Dat blijkt uit onderzoek dat Bovag liet uitvoeren onder wintersporters die met de auto reizen.

Niet goed uitgerust

“Een gewaarschuwd mens telt voor twee, maar duidelijk is, dat je enorme risico’s neemt als je niet goed uitgerust met de auto op pad gaat”, zegt Tom Huyskens van de Bovag. In deze tijd van het jaar vallen r enorme hoeveelheden sneeuw in populaire wintersportgebieden, soms zelfs met evacuaties van hele dorpen tot gevolg.

Eerst oefenen

Mocht je binnenkort met de auto richting de sneeuw gaan, dan is het volgens Huyskens verstandig om van tevoren even te oefenen met de sneeuwkettingen. “Het is vaak een hele klus. Zeker als je dat in de sneeuw met koude handen moet doen, is het fijn om te weten hoe het werkt. Dat kan veel ellende voorkomen.”

Verplicht

In wintersportgebieden is het – waar dat met een (blauw) bord staat aangegeven – verplicht om sneeuwkettingen te monteren. “Doe je dat niet, dan kan de boete in Oostenrijk oplopen tot wel vijfduizend euro. Dat bedrag geldt ook voor het in gevaar brengen van overig verkeer door het gebruik van zomerbanden.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | De Telegraaf
Beeld | iStock

Ook interessant