Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Politie waarschuwt voor online fraude met fitnessartikelen en elektronica

online-fraudegevaar-fitnessartikelen-en-elektronica.jpg

Eerder bleken oplichters al in te springen op de grote vraag naar mondkapjes en handgel. Maar daar komt nu een politiewaarschuwing bij: het fraudegevaar bij het online kopen van fitnessartikelen en elektronica is flink gestegen. Ook volgens Het Landelijk Meldpunt Internetoplichting (LMIO) neemt het aantal meldingen van fraude de afgelopen tijd sterk toe. 

Er zijn inmiddels al bijna achthonderd aangiften gedaan door consumenten die bij het kopen van dit soort producten werden opgelicht. 

Meer online fraudegevaar fitnessartikelen en elektronica 

Sportscholen waren de afgelopen tijd dicht en ook veel winkels bleven weken gesloten. Veel mensen gingen thuis met het sporten aan de slag, maar wilden daarvoor natuurlijk wel een lekker yogamatje, elastieken, gewichtjes tot zelfs een loopband hebben. En ook voor elektronica en allerlei handige gadgets kun je met het online aanbod je lol op. Online shoppen leek de afgelopen maanden dan ook de ideale uitkomst. Toch waarschuwen de politie en het LMIO nu, want ook cybercriminelen springen graag op deze online winkel trend in. Het fraudegevaar is flink gestegen en sinds april zijn er bijna achthonderd aangiften gedaan van mensen die bij het online bestellen van fitnessartikelen of elektronica werden opgelicht. 

Buitenlandse rekeningnummers

Cybercriminelen bouwen tegenwoordig hele websites en webshops met namen die lijken op bestaande en bekende bedrijven, en bieden daar hun producten aan. Hierbij wordt een buitenlandse bankrekening gebruikt waar je je geld naar overmaakt. Eenmaal betaald kun je wachten op je pakketje tot je een ons weegt. Want dat bestelde product? Dat zal je nooit ontvangen.  

Lees ook
Houd de (cyber)dief! Zó maak je veilig gebruik van internet

Onbetrouwbare webshops 

Om het online fraudegevaar rondom fitnessartikelen en elektronica te beperken, raadt de politie aan om als consument echt goed onderzoek te doen naar de webshop waar je iets wilt kopen. Lees bijvoorbeeld altijd de beoordelingen van andere kopers op de website en google de webshop voordat je iets bestelt. Daarnaast heeft de politie op hun website een lijst opgesteld met alle verdachte websites en rekeningnummers die tot nu toe bij ze bekend zijn. 

Meer cybercriminaliteit 

Uit de cijfers van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) uit maart blijkt dat Nederlanders steeds vaker slachtoffer worden van cybercriminaliteit. Eerst leek dat aantal juist te dalen, maar vanaf 2019 is er een stijging te zien van elf naar dertien procent. De meeste Nederlanders worden slachtoffer van creditcardfraude, identiteitsfraude of worden gehackt. Nu in ons dagelijks leven de onlinewereld zo’n grote rol speelt is het belangrijk om nóg alerter te zijn. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NU.nl, LINDA
Beeld | iStock

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant