Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Meer online fraude in 2019: zó voorkom je dat jij hier slachtoffer van wordt

meer-online-fraude-in-2019-zo-voorkom-je-dat-jij-hier-slachtoffer-van-wordt.jpg

Er is in het afgelopen jaar een stuk minder ingebroken en ook het aantal zakkenrollers is fors gedaald, maar helaas krijgen wel steeds meer mensen te maken met online fraude. De fraude met online verkoop nam met ruim 30 procent toe, en fraude met betaalmethode steeg zelfs met 67 procent.

We leggen je uit hoe je voorkomt dat jij het volgende slachtoffer bent van deze online oplichting. 

WhatsApp-fraude: een berichtje van een ‘bekende’

We kennen inmiddels de nepmails van banken en incassobureau’s, maar online criminelen hebben inmiddels al veel meer geloofwaardige manieren gevonden om geld en gegevens te stelen. Het is dan ook een stuk lastiger geworden om online fraude te voorkomen. Een crimineel claimt bijvoorbeeld een familielid of vriend te zijn die met een nieuw telefoonnummer contact met je opneemt. Deze ‘bekende’ zegt geldnood te hebben, en moet zo snel mogelijk een geldbedrag ontvangen om rekeningen met spoed te betalen. Deze berichtjes komen vaak zo betrouwbaar over, dat het slachtoffer nergens aan twijfelt en het geld meteen overmaakt. Dat kan leiden tot een verlies van honderden of zelfs duizenden euro’s. 

Online fraude voorkomen

Hoe voorkom je dat je ook slachtoffer wordt? Het is in ieder geval verstandig om nooit zomaar een geldbedrag over te maken, ook niet als het naar een familielid of vriend gaat. Probeer diegene altijd eerst persoonlijk te spreken, het liefst telefonisch of in het echt. Vaak zul je al snel merken dat hij of zij niks weet van het gesprek dat je zojuist gevoerd hebt op WhatsApp. Blokkeer vervolgens het nummer dat om geld vraagt en neem contact op met de politie. 

Gestolen bankgegevens via verkoopwebsites

Wat ook steeds vaker opduikt is fraude via Marktplaats of andere verkoopwebsites. Het gaat daar vooral vaak mis bij betalingsverzoeken via de betaalsite Tikkie of QR-codes. De betaallink voor Tikkie lijkt precies op een echt Tikkie-verzoek, maar voert je naar een nepsite waardoor de oplichter eenvoudig je bankgegevens kan achterhalen. De oplichting via een QR-code gaat op dezelfde manier: het linkt naar een nagemaakte website van jouw bank, waardoor jouw gegevens in verkeerde handen terecht komen en je rekeningen leeggetrokken worden. Ook komt het voor dat een koper je vraagt om 1 cent over te maken om te controleren of je betrouwbaar bent, met een linkje hierbij. Doe ook dit vooral niet, want ook op deze manier wil een oplichter jouw gegevens stelen.

Handmatig overmaken

Om te voorkomen dat je via Marktplaats opgelicht wordt, kan je het beste handmatig geld overmaken. Mocht je wel gebruik willen maken van Tikkie, controleer dan altijd dat de link naar tikkie.me gaat en geen variatie hierop. Als de verkoper niet mee wil werken aan een andere betaalmethode, dan ben je waarschijnlijk in contact met een oplichter. 

Lees ook
Nog nooit verteld: ‘Ik werd opgelicht via Whatsapp’

Bron | Politie, Slachtofferhulp Nederland, Fraudehelpdesk
Beeld | iStock

Ook interessant