Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Minder bewegen, meer roken: zó veel mensen zijn ongezonder gaan leven door corona

zo-veel-mensen-zijn-ongezonder-gaan-leven-door-coronavirus.jpg

Nederlanders blijken gemiddeld een stuk ongezonder te leven sinds de uitbraak van het coronavirus in februari van dit jaar. Zo zijn volgens het RIVM rokers meer gaan roken, is het aantal mensen met overgewicht gestegen én bewegen we massaal minder.

En dat is zorgwekkend, want juist nú is het belangrijk gezond te leven, om een goed immuunsysteem te hebben.

Dertig procent is aangekomen

Uit het onderzoek van het RIVM blijkt dat maar liefst dertig procent van de mensen aangekomen is, sinds de uitbraak van het coronavirus. Niet verrassend, zegt RIVM-onderzoeker Henk Hilderink. “Direct na de maatregelen in april gaf 53 procent van de mensen aan minder te bewegen”, vertelt hij tegen RTL Nieuws. Doordat we zoveel minder bewegen, is de kans groot dat we aankomen. Toch ligt dat niet alleen aan onze eigen motivatie, zegt hij. “We hebben minder mogelijkheden om te kunnen bewegen en sporten.” Er zijn dus verschillende redenen dat we ongezonder zijn gaan leven door het coronavirus.

Roken en drinken

Niet alleen zijn we dus minder gaan bewegen, maar ook zijn veel rokers meer gaan roken. Ongeveer een kwart steekt, sinds de uitbraak van het coronavirus, vaker een sigaret op. “Dat kan komen door verveling, of ook door stress, bij mensen waarvan hun leven onzekerder is geworden”, vertelt Hilderink. Tien procent is juist minder gaan roken, mogelijk komt dat door de sluiting van de horeca. Bij alcohol is het vergelijkbaar, vertelt hij: “Sommige mensen drinken minder, maar zwaardere drinkers zijn juist meer gaan drinken.”

Afgevallen

Maar het is niet alleen maar slecht nieuws: zestien procent van de mensen is juist gezonder gaan eten, en is afgevallen. Hoewel sommigen juist meer snacken door het thuiswerken, kan het volgens Hilderink bij anderen juist in hun voordeel gewerkt hebben. “Mensen kunnen dan makkelijker eigen regie voeren op hoe hun dag eruitziet. Ze staan niet meer in de file, kunnen tussendoor gaan sporten of even makkelijk een boodschap doen.” En hopelijk houden zij dat vol, want júist nu is het enorm belangrijk om gezond te leven.

Lees ook:
RIVM en GGD adviseren: kijk naar weekcijfers in plaats van dagcijfers

Immuunsysteem

Dat veel mensen ongezonder zijn gaan leven, sinds de uitbraak van het coronavirus, is volgens de onderzoekers zorgzaam. Zo is bekend dat niet voldoende bewegen, onvoldoende slapen en te weinig groenten eten een negatieve invloed kunnen hebben op je immuunsysteem. Ook hebben rokers en mensen met overgewicht een grotere kans ernstig ziek te worden door het coronavirus. Juist in deze tijd wijst dit onderzoek er daarom op dat het – gemiddeld gezien – de verkeerde kant op gaat met onze gezondheid, zegt RIVM-onderzoeker Hilderink.

Preventieakkoord

In 2018 sloot de overheid, samen met zeventig maatschappelijke organisaties, het Nationaal Preventieakkoord. Daarin staan afspraken om Nederland gezonder te maken. Door de coronacrisis lijkt dat nu enigzins in het water te vallen, maar juist nu moet er volgens de onderzoekers dan ook weer gewerkt worden aan preventiemaatregelen. Daarbij moet niet alleen gekeken worden naar leefstijlfactoren, maar ook naar de leefomgeving en andere factoren, zoals: schulden, stress en mentale problemen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.    

Bron | RTL Nieuws, RIVM
Beeld | Getty Images

Ook interessant