Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

‘Bijna de helft van de gevaccineerden mijdt ongevaccineerde familieleden of vrienden’

bijna-de-helft-van-de-gevaccineerden-mijdt-ongevaccineerde-familieleden.jpg

Bijna de helft van de mensen die gevaccineerd zijn, komt het liefst niet in de buurt bij ongevaccineerde familieleden of vrienden. Dat blijkt uit een peiling van het EenVandaag Opiniepanel onder 15.000 leden.

Van alle deelnemers aan het onderzoek wil 14 procent zich (waarschijnlijk) niet laten vaccineren. 83 procent heef al een of twee vaccinaties gehaald of wil die nog.

Ongevaccineerde familieleden

Gevaccineerden willen voorkomen dat ze zelf besmet raken, ook al hebben ze zelf al twee prikken gehad. Een van de deelnemers geeft aan dat dit komt doordat ongevaccineerden een groter risico lopen om ziek te worden, en dus om hen te besmetten. “Inmiddels is het wel bewezen dat je ook ziek kunt worden na volledige vaccinatie, dus mijd ik die mensen”, aldus het panellid.

Beschermen

Ook vinden veel mensen die gevaccineerd zijn het belangrijk om te weten of familieleden of vrienden gevaccineerd zijn. Het kan ermee te maken hebben dat ze kwetsbaren of ongevaccineerde kinderen hebben die ze willen beschermen tegen het virus. “Op een verjaardag zal ik geen ongevaccineerden uitnodigen. Niet omdat ik zelf bang ben, maar mijn kwetsbare moeder zit daar ook”, zo zegt een deelnemer. Toch geven de respondenten aan dat ze (liever) niet vragen of iemand gevaccineerd is vanwege iemands privacy of omdat ze het niet durven.

Lees ook: Vanaf nu kun je ook een coronavaccinatie krijgen zonder afspraak

Discussies of ruzies

Ook komt het voor dat gevaccineerden ruzie met niet-gevaccineerden willen voorkomen en hen dus liever mijden. De mensen die geen prik willen geven ook aan dat ze weleens discussies hebben gehad over hun keuze. Dit geldt voor ongeveer driekwart van de ongevaccineerde deelnemers. Sterker nog: 11 procent heeft zelfs ruzie gehad met familieleden of vrienden; ze geven aan dat ze weinig begrip krijgen van mensen die zich wel laten vaccineren. 68 procent van de niet-gevaccineerden voelt hierdoor maatschappelijke druk om die prik alsnóg te laten zetten.

Bron | EenVandaag
Beeld | Getty Images

Ook interessant