Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Veel ongeschoolde meisjes in Uganda vanwege taboe rond menstruatie

veel-ongeschoolde-meisjes-in-uganda-vanwege-taboe-op-menstruatie.png

– In samenwerking met Plan Nederland –

Zangeres Caro Emerald (35) reisde onlangs naar Uganda en zag met eigen ogen hoe Plan Nederland zich inzet om de opleidingskansen voor meisjes te vergroten met het Menstrual Hygiene Management-project.

Veel schoolgaande meisjes in Uganda haken vroegtijdig af. Een van de grootste oorzaken van de uitval meisjes op scholen is de onwetendheid over menstruatie. Door het gebrek aan kennis en toegang tot maandverband missen veel meisjes elke maand 4 tot 5 dagen school. 28 procent van de meisjes gaat niet naar school als ze ongesteld zijn. Dit is een achterstand die ze nauwelijks meer kunnen inhalen. De kans op een betaalde baan en een beter bestaan is vrijwel verkeken.

Menstruele Hygiene Management-project

Ook zijn ongeschoolde meisjes vaker het slachtoffer van geslachtsziektes, tienerzwangerschappen en kindhuwelijken. Met het Menstrual Hygiene Management-project wil Plan Nederland ervoor zorgen dat meisjes weer naar school gaan door voorlichting te geven op scholen en in gemeenschappen te praten met onderwijzers en te zorgen voor sanitaire faciliteiten. Daarnaast traint Plan Nederland verkoopsters van maandverband om voorlichting te geven over hygiëne.

‘Een meisje vertelde dat ze dacht dat ze op een spijker was gaan zitten toen ze begon te vloeien.’

Uitgelachen door klasgenootjes

Begin mei reisde Caro samen met actrice Pip Pellens naar Uganda om ter plekke te bekijken hoe Plan Nederland zich sterk maakt om de schooluitval onder meisjes te beperken. “Zo hoorde ik het verhaal over een meisje dat op school voor het eerst ongesteld werd. Ze had geen idee wat haar overkwam, toen ze ineens bloed lekte. Een super gênante situatie die ertoe leidde dat ze door haar klasgenootjes werd uitgelachen. Triest genoeg keerde dit meisje hierna nooit meer terug naar school.”

meisjes-uganda

Taboe over menstruatie

“Een ander meisje vertelde dat ze dacht dat ze op een spijker was gaan zitten toen ze begon te vloeien. Dat ze niet van tevoren door hun moeders waren geïnformeerd, geeft wel aan dat er nog sprake is van een taboe. Al kan het ook zijn dat ze geen moeders meer hadden.”

Help een meisje, koop een clutch

Ten behoeve van het Menstrual Hygiene Management-project heeft Plan Nederland drie speciale ‘clutches’ laten ontwerpen door Afrikaanse vrouwen en deze voorzien van een originele opdruk van de schilder Tretchikoff. De opbrengst van de ‘Bag to School’ Plan-campagne met deze bijzondere tassen zorgt ervoor dat nóg meer meisjes hun school afmaken en de kans hebben op een betere toekomst.

De clutch kost € 29,95 en is te koop in de webshop van plannederland.nl én bij de Bijenkorf. Kijk voor meer informatie op plannederland.nl/bagtoschool.

Wil je het hele interview met Caro Emerald lezen? Bestel dan online Margriet 26

Ook interessant