Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

‘Nederlanders zijn ongelukkiger sinds corona’

onderzoek-nederlanders-zijn-ongelukkiger-sinds-corona.jpg

Nederlanders voelen zich minder gelukkig dan voor de coronacrisis. Scoorden we voor de COVID-19-uitbraak nog een mooie 7,5 op geluk, nu wordt er nog maar een 6,3 gescoord. Dat blijkt uit onderzoek van de Erasmus Happiness Economics Research Organisation (EHERO).

EHERO hield deze eerste meting onder 1000 inwoners van Nederland. Geluksgevoelens in Nederland vóór de COVID-19-uitbraak (eind februari 2020) en tijdens de uitbraak (eind maart/begin april 2020) laten grote verschillen zien. 

Ongelukkiger sinds uitbraak corona

De uitbraak van COVID-19 blijkt niet goed voor ons gestel te zijn. Mensen zeggen zich vooral meer gespannen, prikkelbaar, bedroefd, angstig en eenzaam te voelen. Toch is het sentiment niet alleen negatief. Veel respondenten geven aan ook gevoelens van hoop, belangstelling, vastberadenheid, alertheid en energie te ervaren.

De geluksdaling is het grootst onder mensen die thuiswonende kinderen hebben en mensen met inkomensonzekerheid (met name ZZP’ers en mensen met een tijdelijk of nulurencontract). Uit de resultaten blijkt ook dat zij vaker aangeven geprikkeld en gespannen te zijn. Ook is het met name voor ouders een grote uitdaging om thuiswerken te combineren met het geven van thuisonderwijs en opeens veel meer tijd door te brengen met hun kroost.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ander onderzoek

Van de ondervraagden gaf 71 procent aan dat de effecten van corona op het leven overwegend negatief is. Vooral op het gebied van sociale relaties, vrijetijdsbesteding en financiële zekerheid worden negatieve effecten ervaren.

De steekproef onder de 1000 respondenten is nog niet representatief voor de Nederlandse bevolking. Binnenkort wordt dan ook een vervolgonderzoek gestart. Meedoen kan via deze link. Opvallend is dat er begin mei ook een ander onderzoek is geweest over hoe gelukkig Nederlanders op dit moment zijn. Daaruit kwam juist dat 64 procent van de deelnemers (65.000) op dit moment gelukkig is met het leven in dit land. Er is echter geen cijfer aan dat geluk gegeven. En ondanks dat het grootste gedeelte van de ondervraagden aangaf gelukkig te zijn, werden er wel een aantal verbeterpunten aangegeven. Dit onderzoek is door Namens Nederland uitgevoerd.

Bron | EHERO
Beeld | iStock

M20

Margriet 20 ligt in de winkels, met alles over (in je eentje) bewegen met de mooiste fiets- én wandelroutes in Nederland. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m veilig online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant