Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Onderzoekers: déze groente beschermt tegen kanker

kanker-groente-broccoli.jpg

Weet jij nog niet welke groente je vanavond op tafel moet zetten? Dan doe je er verstandig aan om te kiezen voor kruisbloemige groenten.

Wetenschappers hebben namelijk ontdekt dat deze categorie groenten, waaronder onder andere broccoli, spruitjes en bloemkool vallen, bescherming bieden tegen kanker.

Diverse soorten

Onderzoekers van de Harvard Medical School publiceerden onlangs de resultaten van een onderzoek, waaruit bleek dat deze groenten een stofje bevatten dat de groei van kankercellen onderdrukt. De groenten zouden namelijk een molecuul bevatten, dat het WWP1-gen blokkeert. Dat gen speelt een rol bij de ontwikkeling van diverse soorten kankers.

Test met muizen

Hoofdonderzoeker Pier Paulo Pandolfi en zijn onderzoeksteam wilden achterhalen of ze op de een of andere manier het WWP1-gen konden stoppen. En een stofje dat in broccoli en andere kruisbloemige groenten zit, bleek de heilige graal te zijn. Het onderzoeksteam gaf het stofje aan muizen die genetisch gemanipuleerd waren en daardoor vatbaar voor kanker. Uit de test bleek, dat het stofje dat ze toegediend kregen, de kankercellen kon onderdrukken. Ondanks het feit dat dergelijke tests nog niet op een mensenlichaam zijn uitgevoerd, zijn de onderzoekers nu al enthousiast.

Drie kilo per dag

Wel stellen ze, dat ze nog de goede manier moeten vinden waarop mensen het stofje kunnen binnen krijgen. Een portie van 250 gram per dag, zoals het Voedingscentrum voor groente aanraadt, is niet voldoende. Wie zich door middel van broccoli wil beschermen tegen kanker, moet bijna drie kilo per dag eten. “Dat is ten eerste niet heel realistisch. Daarnaast heeft dat gevolgen voor je spijsvertering. Daarom willen we kijken of we het stofje op een bepaalde manier kunnen bewerken of dat er nog andere moleculen zijn die dit gen kunnen stoppen”, aldus Pandolfi.

Lees ook
Dit is waarom artsen waarschuwen voor het antikankerdieet

Bron| Forbes, Science
Beeld| iStock

Ook interessant