Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Nieuw onderzoek: ‘Vaste borstimplantaten net zo onveilig als vloeibare’

nieuw-onderzoek-vaste-borstimplantaten-net-zo-onveilig-als-vloeibare.jpg

Uit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt dat ook nieuwe, vaste borstimplantaten siliconendeeltjes loslaten. De bevindingen zijn dinsdag gepubliceerd in het internationale medische tijdschrift JAMA, en onderzoeker Henry Dijkman (HAN University of Applied Sciences) vertelde maandag in Radar over de bevindingen.

Borstimplantaten van vaste siliconen zijn sinds de jaren negentig de norm. Het zou een ‘veilig’ alternatief zijn voor vloeibare siliconen implantaten waar vrouwen ziek van werden. Maar volgens het onderzoek worden de vaste, ook wel ‘cohesieve’, siliconen momenteel ten onrechte als veilig bestempeld.

Borstimplantaten

Bij 87 procent van de vrouwen met vaste siliconen borstimplantaten zijn namelijk deeltjes van het implantaat op andere plekken in hun lijf gevonden – zelfs in de hersenen. Maar liefst 92,5 procent van de vrouwen had ontstekingsreacties, wat een mogelijke verklaring is voor de klachten die ze hebben als het borstimplantaat is geplaatst.

Allebei niet veilig

Uit het onderzoek blijkt dat er op het gebied van gezondheid dus geen verschil is tussen de omstreden vloeibare siliconen en de nieuwe vaste exemplaren. “Uit het eerdere onderzoek uit de jaren negentig bleek al hoe slecht die (vloeibare, red.) siliconen waren, en wat het causale verband is met klachten. Wij laten nu zien: met de nieuwe is het net zo. Hoogstens treden de klachten bij de nieuwe producten later op”, legt Henry Dijkman, een van de onderzoekers, uit aan Radar

Lees ook: Last van jeukende borsten? Dit kunnen de oorzaken zijn

Implantaten lekken

Door de dossiers van ruim vierhonderd vrouwen met vloeibare of vaste silicone borstimplantaten te bestuderen, kwam Dijkman samen met een aantal andere onderzoekers tot de conclusie dat de borstimplantaten lekken. Op dit moment mogen de implantaten gewoon geplaatst worden totdat is bewezen dat ze niet veilig zijn voor de gezondheid. De onderzoekers pleiten ervoor dat het gebruik van deze implantaten juist wordt stilgelegd tot is bewezen dat ze wél veilig zijn.

Bron | Radar
Beeld | Getty Images

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nu op Margriet.nl: nieuwe afleveringen van ‘Mijn verhaal’ de podcast! In dit tweede seizoen van de indrukwekkende podcastserie gaan we wederom in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Met verhalen over verlies, bijzondere liefdes en ingrijpende ervaringen. Beluister vanaf 1 september iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Ook interessant