Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Nieuws

Onderzoek: meer kans op veelvoorkomende bijwerkingen bij het combineren van vaccins

combineren-van-vaccins-leidt-vaker-tot-veelvoorkomende-bijwerkingen.jpg

Heb je de eerste coronavaccinatie met AstraZeneca gehad, maar krijg je als tweede prik Pfizer? Dan zou het wel eens kunnen zijn dat je meer last krijgt van spierpijn, vermoeidheid of hoofdpijn. Uit een Brits onderzoek blijkt dat bij het combineren van vaccins veelvoorkomende bijwerkingen vaker voorkomen. We leggen het je uit. 

Voorlopig is volgens de Rijksoverheid het combineren van vaccins nog niet mogelijk, maar daar komt wellicht verandering in. 

Combineren van vaccins leidt vaker tot veelvoorkomende bijwerkingen 

Alle coronavaccins die tot nu toe zijn goedgekeurd werken allemaal tegen hetzelfde virus. Daarom lijkt het misschien logisch dat je de verschillende prikken ook met elkaar kunt combineren. Britse onderzoekers deden hier een studie naar met 461 deelnemers. Alle deelnemers kregen twee vaccinaties met vier weken tussentijd. De deelnemers die twee verschillende vaccins kregen, dus één keer AstraZeneca en één keer Pfizer, bleken meer bijwerkingen na hun tweede prik te hebben dan de deelnemers die twee keer hetzelfde vaccin hadden gekregen. Volgens hoofdonderzoeker Matthew Snape zijn hierbij geen veiligheidsrisico’s opgetreden, het ging vooral om bijwerkingen zoals spierpijn, vermoeidheid en hoofdpijn. 

Uit dit tussentijdse onderzoek dat in The Lancet verscheen kan voorlopig geconcludeerd worden dat het combineren van verschillende vaccins dus vaker leidt tot veelvoorkomende bijwerkingen. 

Meer onderzoek

Aan NOS laat hoogleraar vaccinologie Anke Huckriede van de Rijksuniversiteit Groningen weten dat dit Britse onderzoek een belangrijke en goede opzet is, maar dat het nog wel te vroeg is om te concluderen of het verstandig is om verschillende vaccins te combineren. Dat de kans op veelvoorkomende bijwerkingen zoals hoofdpijn, spierpijn en vermoeidheid bij het mixen van prikken vaker voorkomt, zegt nog niks over de gevolgen voor de immuunrespons. Daar zal dus nog verder onderzoek naar gedaan moeten worden. 

Lees ook:
Dit is wat we tot nu toe weten over langdurige coronaklachten (en dít nog niet)

Combineren van vaccins 

Op dit moment is de vaccinatiestrategie in Nederland zo ingericht dat als je de eerste prik van een bepaald vaccin hebt gekregen, je de tweede prik ook van hetzelfde merk krijgt. Op de website van Rijksoverheid staat vermeld dat het combineren van vaccins niet mogelijk is. Echter ligt bij de Gezondheidsraad wel een adviesaanvraag over het combineren van vaccins. Demissionair minister Hugo de Jonge heeft laten weten dat hij hier eind mei een advies over verwacht. De verschillende prikken combineren kan het vaccinatieprogramma namelijk logistiek vereenvoudigen. Zo werd bijvoorbeeld begin april in Frankrijk aangeraden om door de zeldzame bijwerkingen van AstraZeneca mensen onder de 55 die hun eerste AstraZeneca-vaccinatie al hadden gehad, bij de tweede prik een ander vaccin te geven. In zo’n geval kan er door te combineren sneller geschakeld worden.

Bron | NOS, Rijksoverheid
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen


Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant