Margriet > Nieuws > Schokkende onderzoeksresultaten RIVM: te veel zout eten leidt tot duizenden nierpatiënten
Nieuws
Schokkende onderzoeksresultaten RIVM: te veel zout eten leidt tot duizenden nierpatiënten
Redactie Margriet | 21 januari 2018
Zes gram zout, dat is de aanbevolen maximale hoeveelheid die we mogen consumeren op een dag. Maar uit onderzoek blijkt dat we dagelijks gemiddeld negen gram binnenkrijgen, met alle (onomkeerbare!) gevolgen van dien.
Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zouden maar liefst 150.000 gevallen van chronische nierschade over een periode van tien jaar voorkomen kunnen worden, net als bijna 250 gevallen van nierfalen waarbij dialyse of transplantatie nodig is. Dat zou lukken als alle Nederlanders zich zouden houden aan dat maximum van zes gram zout per dag. Het instituut kwam tot deze ontdekking na onderzoek in opdracht van de Nierstichting.
Levensverwachting
Als je langdurig boven het dagelijkse maximum van zes gram uitkomt, kun je dus te maken krijgen met nierschade, die – schokkend genoeg – kan ontstaan zonder dat je het doorhebt. Dat terwijl de gevolgen ervan heel groot kunnen zijn. Zo vermindert het de levensverwachting. Ter illustratie: mensen van 55 jaar met nieren die niet meer optimaal werken, zouden zo’n zeven jaar minder lang leven dan mensen met een normale nierfunctie. Zijn de nierproblemen op deze leeftijd zelfs ernstig? Dan zou de levensverwachting ruim twaalf jaar korter zijn.
Pakjes en zakjes
Dat we te veel zout binnenkrijgen, is al een tijdje bekend. Dit komt voor een groot deel door bewerkt voedsel: denk hierbij bijvoorbeeld aan het koken uit pakjes en zakjes, maar ook aan de zakken chips die ’s avonds worden opengetrokken. Tips nodig om te minderen met zout? Klik hier en je vindt er vijf.