Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

LUMC: veelgebruikte sneltest mist zo’n 40 procent van de positieve besmettingen

lumc-waarschuwt-sneltest-is-minder-betrouwbaar-dan-gedacht.jpg

Nog even snel een coronatest afnemen voor het kerstdiner, zodat je zeker weet dat je veilig kunt aanschuiven. Veel mensen deden dit de afgelopen dagen, maar uit onderzoek van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) blijkt dat de veelgebruikte sneltest – waarbij je binnen een kwartier uitslag hebt – veel minder betrouwbaar is dan in eerste instantie werd gedacht. 

Zelfs mét klachten zou je een valse negatieve uitslag kunnen krijgen.

Sneltest minder betrouwbaar

Een van de meest gebruikte sneltesten in Nederland is de antigeensneltest van farmaceut Abbott. Bij deze Abbotts Panbio-test wordt door middel van een wattenstaafje vocht in de neus afgenomen. Vervolgens wordt dit onderzocht op viruseiwit en krijg je binnen een kwartier al de uitslag. Veel mensen besloten in de aanloop naar kerst nog even snel zo’n test te doen. Alleen al op donderdag werd er op verschillende GGD-locaties zo’n 4.000 keer van de antigeensneltest gebruik gemaakt.

En ook veel commerciële teststraten gebruiken deze sneltest. Maar Leidse onderzoekers van het LUMC brengen nu naar buiten dat deze sneltest veel minder betrouwbaar is dan gedacht. Uit het onderzoek blijkt dat de sneltest zo’n 40 procent van de positieve besmettingen mist. Ook het RIVM stelt dat deze veelgebruikte sneltest minder betrouwbaar is dan de reguliere PCR-test. Zij adviseren daarom om ook met een negatieve testuitslag de basis coronamaatregelen, zoals afstand houden, te blijven hanteren. 

Ook met klachten onbetrouwbaar

Het was al langer bekend dat de sneltest minder betrouwbaar is bij mensen die zich zonder klachten laten testen. Maar dat het coronavirus ook bij mensen die zich testen met klachten niet altijd kan worden aangetoond, is een doorbraak in het Leidse onderzoek. Dat deze resultaten nu naar buiten worden gebracht is geen toeval. Hoofdonderzoeker Frits Rosendaal, hoogleraar epidemiologie aan het LUMC, legt aan de NOS uit dat zij mensen zo snel mogelijk wilden waarschuwen. Dit omdat veel mensen zich met zo’n negatieve sneltest veilig wanen en kerst met familie gaan vieren, terwijl ze mogelijk toch besmettelijk zijn.

Lees ook: Negatieve coronatest, maar nog wel klachten: mag je dan wel of niet naar buiten?

Gevoeligheid van 90 procent

Farmaceut Abbott vertelt aan de NOS dat de Panbio-antigeensneltest een bewezen en nauwkeurige test is. Volgens de farmaceut heeft de test een gevoeligheid van 90 procent. Maar volgens hoofdonderzoeker Rosendaal vonden zij bij het LUMC die 90 procent gevoeligheid niet terug. De onderzoekers willen de sneltest daarmee niet volledig afschrijven, maar vinden dat er meer onderzoek moet komen. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.    

Bron | NOS
Beeld | Getty Images

Margriet 1

Margriet 01 ligt nu in de winkel! Een extra dik nummer met daarin je grote jaarhoroscoop, vuurwerk (maar dan in de keuken), een jaaroverzicht, fitte voornemens en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.  

Ook interessant