Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Onderzoek: veelbelovend kankermedicijn werkt als een ‘Trojaans paard’

onderzoek-kankermedicijn.jpg

Britse onderzoekers zijn positief over de eerste resultaten van een onderzoek naar een nieuw kankermedicijn. Bij patiënten die geen enkele andere optie meer hadden, stopten de tumoren na de behandeling met groeien of krompen ze zelfs.

De onderzoekers beschrijven het middel als een zogenaamd ‘Trojaans paard’. Zoals de naam doet vermoeden, valt het medicijn de tumoren van binnenuit aan. De behandeling combineert chemotherapie met een antilichaam. Een molecuul bindt zich aan het oppervlak van kankercellen waardoor het medicijn naar binnen wordt getrokken.

Nieuwe aanpak

Wetenschappers van het Britse instituut voor kankeronderzoek publiceerden onlangs de resultaten van hun onderzoek in het wetenschappelijke tijdschrift Lancet Oncology. Hoewel het onderzoek nog in een experimentele fase is, zijn de eerste resultaten veelbelovend. Bij zes verschillende vormen van de ziekte zorgde het middel voor een verbeterde levensverwachting. “Het gedraagt zich als een Trojaans paard door stiekem de kankercellen binnen te dringen en ze van binnenuit te doden,” legt professor Johann de Bono van het Britse Institute of Cancer Research (ICR) uit. “Dat is een compleet nieuwe aanpak. Met dit onderzoek kunnen we mogelijk een aantal verschillende soorten kanker behandelen. Met name de typen met slechte overlevingskansen.”

Veelbelovende resultaten

Aan het onderzoek deden bijna honderdvijftig patiënten mee die waren uitbehandeld voor verschillende vormen van kanker. Patiënten met blaaskanker en baarmoederhalskanker reageerden het gunstigst op de nieuwe behandeling. Het medicijn sloeg bij deze ziektes in 27 en 26,5 procent van de gevallen goed aan. Het slagingspercentage bij slokdarmkanker en longkanker bedroeg 13 procent. Deze veelbelovende resultaten hebben ertoe geleid dat de behandeling ook wordt getest bij darm- en alvleesklierkanker.

Innovatieve behandelingen

De overlevingskansen voor patiënten met alvleesklierkanker zijn momenteel nog heel klein. De onderzoekers hopen dan ook dat het Trojaanse paard een oplossing kan bieden. “We hebben dringend behoefte aan innovatieve behandelingen zoals deze. We zoeken naar methodes die kankers op nieuwe manieren kunnen aanvallen en effectief blijven. Zélfs als tumoren resistent zijn geworden tegen standaardtherapieën,” zegt professor Paul Workman, onderzoeksleider van het ICR.

Bron | The Independent
Beeld | iStock

Ook interessant