Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Zo kun jíj mogelijk invloed uitoefenen op het coronabeleid

zo-kun-jij-mogelijk-invloed-uitoefenen-op-het-coronabeleid.jpg

Hoewel een groot deel van de Nederlanders gevaccineerd is het tegen het coronavirus, is het nog de vraag hoe de situatie in ons land zich de komende maanden ontwikkelt. Moeten er nieuwe maatregelen komen of niet? Het RIVM is benieuwd wat Nederlanders vinden van het coronabeleid.

Daarom heeft het RIVM Populytics, een startup van de TU Delft, ingeschakeld dat te onderzoeken.

Coronabeleid

In het onderzoek staan onder meer vragen over of de overheid moet optreden als het aantal besmettingen stijgt, of pas als er meer mensen in ziekenhuizen belanden. Je kunt aangeven wat de overheid moet doen in zes verschillende scenario’s.

Ook krijg je vragen voorgeschoteld als: ‘Mogen bedrijven ongevaccineerde klanten weigeren?’, ‘Mag Testen voor Toegang gratis blijven?’ en ‘Mag ongevaccineerd zorgpersoneel op afdelingen met kwetsbare mensen werken?’.

Lees ook:
Nog nooit verteld: ‘Vanwege corona ga ik niet weg bij mijn man’

Advies aan kabinet

Het onderzoek is er niet zomaar, want de resultaten worden door het RIVM gebruikt om het kabinet te adviseren over het coronabeleid. Ook geeft het meteen een beeld van de voorkeuren van Nederlanders. Het is overigens niet de eerste keer dat de TU Delft onderzoekt hoe Nederlanders denken over het coronabeleid. In 2020 deden al 30.000 mensen mee.

Volgens onderzoeker Niek Mouter is dit uniek. Tegen RTL Nieuws zegt hij: “Het is veel beter om burgers vroegtijdig om input te vragen. Dan heb je als beleidsmaker de tijd om de input goed te kunnen gebruiken.”

Wil je meedoen aan het onderzoek? Dat kan hier. Het loopt tot eind deze week.

Bron | RTL Nieuws
Beeld | Getty Images

Ook interessant