Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Nieuws

Niet meer dansen met Janssen: OMT twijfelt aan immuniteit Janssen-vaccin na twee weken

omt-twijfelt-aan-immuniteit-janssen-vaccin.jpg

Eerder kwam demissionair minister Hugo de Jonge nog met de slogan ‘Dansen met Janssen’. Dit vaccin zou ideaal zijn voor mensen die met één prik klaar willen zijn. Maar dat dansen zit er voorlopig niet meer in. Het OMT twijfelt namelijk aan de immuniteit van het Janssen-vaccin na twee weken bij de deltavariant van het coronavirus. 

We leggen je uit wat je hierover moet weten. 

Het OMT twijfelt aan de immuniteit van het Janssen-vaccin

Eerder gold dat je direct na je Janssen-prik weer naar de club kon. Maar daar kwam demissionair minister Hugo de Jonge toch op terug. De wachttijd na een vaccinatie met Janssen (of na de tweede prik met een ander vaccin) werd afgelopen week toch opgeschroefd naar twee weken, voordat je een vaccinatiebewijs in de CoronaCheck-app kunt maken. Wil je eerder dan dat ergens naar binnen? Dan zal je dus toch moeten testen voor toegang. Maar ook die twee weken wachten na het Janssen-vaccin zijn mogelijk niet voldoende, het OMT twijfelt namelijk aan de immuniteit met het oog op de deltavariant. Dat komt omdat deze variant besmettelijker is dan andere mutaties. Hierdoor zou het Janssen-vaccin ook na twee weken mogelijk nog niet voldoende bescherming bieden.

In een brief aan de Tweede Kamer laat De Jonge weten dat hij deze kanttekening van het OMT ‘goed wil bekijken’ en hier snel op terug zal komen. 

Lees ook: Goed om te weten: dit zijn de symptomen van de deltavariant van het coronavirus

Maatregelen blijven 

Het OMT adviseert om de aangescherpte maatregelen te houden totdat iedereen minstens één keer gevaccineerd is. Naar verwachting kan iedereen die dat wil rond half augustus de eerste prik hebben gehad. Daarnaast raadt het OMT aan om thuisbezoek te beperken tot maximaal acht gasten per dag, maar deze maatregel heeft het kabinet (nog) niet overgenomen. Voor nu geldt op dit gebied alleen het advies om geen grote huisfeestjes te geven.

Bron | NU.nl, Metro, AD
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant