Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

OMT geeft nieuwe, strenge voorwaarde voor verdere versoepelingen

omt-versoepelingen-tweede-stap-openingsplan-dierentuin.jpg

Wanneer zijn we dan wél klaar voor stap twee? Dat is de vraag sinds afgelopen weekend bekend werd dat de versoepelingen per 11 mei niet doorgaan. Het Outbreak Management Team (OMT) heeft daar nu een nieuw advies voor gegeven in een brief aan de Tweede Kamer.

Een advies dat een stuk strenger is.

OMT wil pas versoepelingen bij 20 procent minder ziekenhuisopnames

Het plan was om per 11 mei doorstroomlocaties in de buitenlucht zoals pretparken en dierentuinen maar ook sportscholen beperkt te openen. Maar de nood in de ziekenhuizen is nog zo hoog, dat het kabinet dat idee cancelde. Welke nieuwe datum wordt er nu – met een slag om de arm – voor geprikt? Dat is nog niet duidelijk, maar het OMT heeft daar wel een nieuwe, strengere voorwaarde voor gesteld. Het advies luidt dat het aantal ziekenhuis- en ic-opnames eerst met 20 procent moet dalen. “Een dergelijke daling is volgens het OMT momenteel nog niet zichtbaar”, luidt de brief.

Bevestiging van daling noodzakelijk, zeker na Koningsdag- en winkeldrukte

In de brief bevestigt het OMT wel dat de piek van de derde golf bereikt lijkt te zijn. En dat is voorzichtig positief nieuws, want de kans op een verdere stijging van het aantal ziekenhuis- en ic-opnames is daarmee afgenomen. Maar “bevestiging van die daling is noodzakelijk”. Er moet rekening gehouden worden met een mogelijke nieuwe piek. Het OMT wijst namelijk op de drukte en het niet naleven van de coronamaatregelen op Koningsdag en in de winkelstraten. Wat voor gevolgen dit gaat hebben op de cijfers, moet nog blijken. “Ook is het aantal besmettelijke mensen nog hoog (173.644) en ligt de R op 1,03.”

Lees ook:
Ziekenhuizen vragen personeel af te zien van meivakantie

Druk op zorg onverminderd hoog

Daarbij benadrukken de experts dat de druk op de zorg ‘onverminderd hoog’ is. Volgens het OMT moet zeker tot 1 juli de focus liggen op de daling van het aantal ziekenhuis- en ic-opnames. Zorgpersoneel moet in de zomervakantie vrije dagen op kunnen nemen om “op te laden voor een drukke periode na de zomervakantie, waarin uitgestelde zorg ingehaald moet worden”, aldus de brief.

Kortom: harde data worden nog niet genoemd. Maar voordat we toe zijn aan stap twee uit het openingsplan, moet er dus het nodige bereikt worden.

Bron | TweedeKamer.nl
Beeld | ANP

Margriet 19 ligt nu in de winkel! Met daarin deze week: een interview met Hugo de Jonge en zijn moeder, vier sprankelende moederdag make-overs, zeven pagina’s puzzelen, gezond & fit de zomer in en natuurlijk nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant