Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Nieuws

Heeft de omikronvariant van het coronavirus invloed op je slaap? Zó dit dat

omikronvariant-invloed-slaap.jpg

De omikronvariant van het coronavirus zorgt bij veel mensen voor veel mildere klachten dan eerdere mutaties. Het gaat vaak om symptomen zoals spierpijn, vermoeidheid en een droge hoest. Maar met de opkomst van de omikronvariant worden ook steeds meer meldingen gedaan van mensen die een invloed merken op hun slaap. Is dat puur toeval of is dit een nieuw symptoom?

We leggen je uit wat je moet weten. 

Heeft de omikrovariant invloed op je slaap? 

Nu steeds meer mensen positief testen op de omikronvariant van het coronavirus, lijkt er ook een nieuw symptoom bij te zijn gekomen, namelijk: slaapverlamming. Dit houdt in dat je tijdens het slapen wakker wordt en tijdelijk niet kunt bewegen of praten. Dit kan ook gepaard gaan met het hallicunaties, waarbij je bijvoorbeeld het gevoel hebt dat er iemand in je kamer staat. Hoewel die tijdelijke verlamming heel angstaanjagend kan aanvoelen is dit niet gevaarlijk. 

Vooral op social media duiken steeds meer verhalen op van mensen die slaapverlamming ervaren nadat ze besmet waren met het coronavirus. Heeft de omikronvariant daarmee dus invloed op je slaap? Volgens een recente studie – die de duidelijke toename van slaapstoornissen van mensen in quarantaine aantoonde – zou die slaapverlamming eerder een bijwerking kunnen zijn van de stress van de pandemie, dan dat het echt een symptoom van het coronavirus is. 

Lees ook: De meest voorkomende dromen tijdens quarantaine uitgelegd door experts

Slaapverlamming door angst

Volgens slaappsychotherapeut Heather Darwall-Smith van The London Sleep Centre kan alles wat stress of angst veroorzaakt ons slaapritme verstoren. Aan Glamour UK legt Darwall-Smith uit dat de toename van het aantal meldingen van slaapverlamming bij een besmetting met de omikronvariant daarom niet direct een symptoom van het virus hoeft te zijn. Daarnaast is slaapverlamming volgens de slaappsychotherapeut tijdens de REM-slaap eigenlijk normaal, alleen zijn we ons daar normaal gesproken niet van bewust. Het hebben van corona kan stressvol zijn en daardoor je slaap verstoren, waardoor je lichaam uit de REM-slaap komt. Hierdoor word je wakker terwijl je lichaam nog in de verlammingstand staat van tijdens je REM-slaap. 

Slaapverlamming is dus niet gevaarlijk, maar kan wel beangstigend zijn. Mocht je hierdoor veel hinder ervaren of last krijgen van andere slaapproblemen, neem dan contact op met de huisarts.

Bron | Glamour UK, Gezondheid en wetenschap
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Ook interessant