Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Het is officieel: Nederland gaat gebukt onder een griepepidemie

istock-532851443.jpg

Het is zover: sinds deze week kampt Nederland officieel met een griepepidemie. Dit bevestigde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) vrijdag. Behalve het ‘echte griepvirus’ waren er ook andere virussen rond die griepachtige klachten veroorzaken. 

Het RIVM spreekt van een griepepidemie wanneer er in twee achtereenvolgende weken meer dan 51 op de 100.000 mensen griepachtige klachten hebben én er tegelijkertijd in een vastgesteld aantal neus- en keelmonsters griepvirussen worden gevonden. Dat is nu het geval, al hebben de meeste mensen vooral last van het zogeheten respiratoir syncytieel (RS)-virus. Dit is geen officieel griepvirus (influenza), maar wel een virus dat griepachtige klachten kan veroorzaken. Bij een kwart van de patiënten werd deze variant aangetroffen. Het griepvirus zelf werd in net iets minder dan een vijfde van de monsters gevonden. Het RIVM spreekt daarom van een ‘aarzelende start van de griepepidemie’.

Bijna niet te voorkomen

Griepvirussen en andere virussen die griepachtige klachten veroorzaken zijn heel besmettelijk en verspreiden zich via de lucht. Het is bijna niet te voorkomen dat je in contact komt met deze virussen. Echte influenza is niet iets om te bagatelliseren: elk jaar overlijden er in Nederland 2.700 mensen aan de gevolgen ervan. De kans om griep te krijgen is ongeveer één op de tien. Door te niezen in een zakdoek (of als je die niet heb, in de binnenkant van je arm), vaak je handen te wassen en je mond en neus zo min mogelijk aan te raken zorg je ervoor dat het virus minder snel wordt verspreid.

Voldoende drinken

Volgens onderzoeker en huisarts-epidemioloog Gé Donker voelen de meeste griepslachtoffers zich door rust, voldoende drinken en zo nodig pijnstillers na een paar dagen weer beter. “Het hoesten houdt vaak langer aan en ook de conditie is niet meteen weer op peil. Als de koorts langer aanhoudt dan vijf dagen, de klachten erger zijn dan je bij griep zou verwachten of je last krijgt van benauwdheid, is het verstandig contact op te nemen met de huisarts.”

Vorig jaar duurde de griepepidemie met achttien weken twee keer zo lang als gemiddeld. Hopelijk houdt de malaise dit jaar minder lang aan.

Bronnen | RIVM, Nivel
Foto | iStock

Ook interessant