Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Volgens experts gaat dít deel van Nederland mogelijk eerder uit lockdown

lockdown-margriet.jpg

In het noorden van Nederland zijn relatief een stuk minder coronabesmettingen. Zo bevindt van alle coronabesmettingen in Nederland minder dan vier procent zich in Groningen, Friesland en Drenthe. Daarom wordt er gekeken of het noorden van Nederland mogelijk eerder uit de lockdown kan. Hoe denken experts daarover?

Het is overigens niet puur toeval dat in het noorden van Nederland het coronavirus minder slachtoffers maakt…

Minder besmettingen in het noorden 

Ondanks dat ons land zo klein is, zijn er ook met het oog op het coronavirus toch veel verschillen. Zo zijn er in het zuiden van Nederland veel meer coronapatiënten dan in het noorden. In Noord-Brabant staat het aantal besmettingen bijvoorbeeld al op 6728, terwijl dat er in Groningen ‘maar’ 301 zijn. Daarnaast zijn er, voor zover bekend, 3601 mensen in Nederland overleden aan het coronavirus, waarvan er negen in Groningen wonen, 38 in Friesland en 23 in Drenthe. Volgens arts-microbioloog Alex Friedrich van het UMCG zijn hier verschillende verklaringen voor. 

Verschil tussen regio’s

Dit verschil tussen het noorden en andere delen van het land, is volgens Friedrich te verklaren door de voorjaarsvakantie. Het noorden had namelijk een week eerder dan de rest van Nederland vakantie. De uitbraak van het coronavirus in Noord-Italië vond pas een week later plaats, waardoor waarschijnlijk mensen uit het noorden op hun vakantie nog niet besmet werden. Ook wordt er in het zuiden veel meer carnaval gevierd, waardoor het virus zich daar sneller heeft kunnen verspreiden.

Volgens de arts-microbioloog heeft het ook te maken met het beleid dat in het noorden werd gehandhaafd. Na de uitbraak van het virus in Noord-Italië, zijn zorgmedewerkers en hun familieleden in noordelijke ziekenhuizen meteen gescreend. Daarnaast mochten zorgmedewerkers de provincie niet verlaten. Deden ze dit toch, dan moesten ze hierna twee weken thuisblijven. Ook werd alle niet noodzakelijke zorg in het noorden relatief sneller stopgezet.

Lees ook: Wanneer ben je beschermd tegen het coronavirus?

Noord-Nederland eerder uit lockdown 

Omdat er dus een stuk minder besmettingen zijn dan in de rest van het land en ook de ziekenhuiscapaciteit de druk hierdoor nog goed aan kan, wordt er gesproken over het eerder versoepelen van de lockdown in het noorden van Nederland.

Volgens hoogleraar infectieziektemodellering aan de Erasmus Universiteit Sake de Vlas is dit een logische optie. “Je wilt de infectieniveaus met testen en traceren zo laag mogelijk laten blijven terwijl je de lockdown voorzichtig afschaalt”, legt hij uit aan het AD. Ook bijzonder hoogleraar datamanagement aan de Vrije Universiteit Amsterdam Peter Boncz is het hiermee eens. “Je kunt eerst de noordelijke provincies afschalen, mits je genoeg kunt testen en traceren met bijvoorbeeld een privacyvriendelijke app.”

Regionaal lockdown versoepelen

Ondanks dat er nog geen vaccin of medicijn is tegen het coronavirus, noemt ook Friederich het zinvol om per regio de regels van de lockdown te versoepelen om te zien wat er gebeurt en nog te kunnen bijsturen. Hij noemt als voorbeeld om in de ene regio de scholen te openen en in een andere regio bepaalde contactberoepen toe te staan om het effect te zien. Dit zou beter werken dan meteen heel Nederland weer uit de lockdown te halen, omdat je dan sneller kunt schakelen en stappen terug kunt nemen als de versoepeling niet werkt.

‘Start de lockdown niet in het noorden’

Toch is het volgens Friederich niet verstandig om het noorden van Nederland al eerder uit de lockdown te halen. De versoepeling kan namelijk worden onder- of overschat, vreest hij. En aangezien in het noorden van Nederland al relatief weinig besmettingen zijn, hoeft een verdere daling niet per se met de versoepeling van de lockdown te maken te hebben.

Hij raadt aan om in het midden van het land te beginnen. Als het RIVM er toch voor kiest de lockdown in het noorden te versoepelen, dan vindt Friederich dat er geen voorspellingen gedaan moeten worden over de rest van het land. Ook moet er volgens hem dan worden afgesproken dat mensen uit andere delen van het land niet naar het noorden mogen komen.

Wat het RIVM gaat beslissen, horen we zo snel mogelijk.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | AD, RTL Nieuws, Welingelichte Kringen
Beeld | iStock

Ook interessant