Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Vanaf déze dag mag je nooit meer op het treinstation roken

istock-831707856-1.jpg

Weet je nog, dat je mocht roken in de trein? Binnenkort worden sigaretten ook definitief verbannen van de perrons en stations. De NS verbiedt het compleet.

Dit jaar nog.

Ook niet meer sigaretten verkopen

Alle Nederlandse treinstations zullen dit jaar nog rookvrij worden. Bovendien stoppen de Nederlandse Spoorwegen per april met de verkoop van tabaksproducten in alle 136 kiosken en stationshuiskamers. De spoorwegen praten daarnaast met Albert Heijn, uitbater van AH to Go, en Audax (Bruna en AKO) om mee te doen aan een tabaksvrij station. Daarnaast zal de NS naar eigen zeggen geen nieuwe contracten meer afsluiten met partijen die tabak willen verkopen.

Stoptober

Het plan is om per oktober van dit jaar, wanneer veel Nederlanders proberen te stoppen met hun rookverslaving tijdens ‘stoptober’, alle rookzuilen weg te laten halen door ProRail. Hiermee komen NS en ProRail een grote meerderheid van haar klanten tegenmoet die al jaren klaagt over overlast van de rookpalen.

Rookvrije samenleving

”Wij zijn voor een rookvrije samenleving”, zegt Ans Rietstra, directielid van ProRail. Directeur Stations Anneke de Vries zegt dat NS de reizigers een rookvrije reis wil bieden. “Daarbij willen de meeste rokers stoppen. Door geen sigaretten meer te verkopen, kan NS het hen een stuk makkelijker maken.”

Verslaafde conducteurs

De maatregelen lagen al een tijdje op de plank, maar stuitten eerder nog op verzet van rookverslaafde machinisten en conducteurs. Toen er vorige zomer al werd gepraat over een eventueel rookvrij spoor, stond FNV Spoor al op haar achterste poten. Maar volgens de NS zijn die medewerkers in de minderheid. Minder dan een kwart (23 procent) van het NS-personeel rookt en van die rokers wil de meerderheid graag stoppen. Daarnaast zal de NS kosteloos een stopcoach aan haar verslaafde medewerkers aanbieden.

Lees ook
Nog een reden om te stoppen met roken: zóveel geld bespaar je per jaar

Lagere omzet

Over het gevoelige besluit is lang overlegd door ProRail en NS. De vierhonderd stations in ons land trekken dagelijks zo’n 2,5 miljoen mensen. Tabak en de bijverkoop – veel rokers kopen tegelijk koffie, broodjes of snoep – brengen volgens de NS miljoenen euro’s op. De NS zegt te hebben besloten om de lagere omzet voor lief te nemen en spreekt van een maatschappelijke keuze.

Schiphol ook rookvrij

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) is heel blij met het besluit en hoopt dat het andere bedrijven aan het denken zet. “Als zo’n groot bedrijf als NS het kan, kunnen anderen het namelijk ook. NS en ProRail leveren hiermee een forse bijdrage aan het dichterbij brengen van een rookvrije generatie.” Ook Schiphol is van plan om de komende jaren een verbod op roken en de verkoop van tabak in te voeren. “We zijn momenteel in gesprek met de aanwezige winkels en horeca op de luchthaven over een toekomstig verbod”, zegt een woordvoerder. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | NOS, AD
Beeld | iStock

Ook interessant