Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Alwéér noodweer op komst, maar wat betekent dat voor ons?

zonnig-of-regen-dit-is-de-weersvoorspelling-van-deze-week-margriet.jpg

Het lijkt bijna wekelijks raak te zijn de laatste tijd, maar er komt wederom noodweer aan. Hete dagen worden steeds vaker afgewisseld met heftige buien, en ook vandaag is dat weer het geval. Jammer genoeg. In de loop van de middag kunnen overal stevige (onweers)buien ontstaan en daarom heeft het KNMI alvast code geel afgegeven voor het hele land.

Noodweer: nieuwe overstromingen

Na de overstromingen van vorige week en het lekkere week wat daarop volgde, dachten we de draad weer op te kunnen pakken, maar niets bleek minder waar. Gisteravond kwam de eerste berichtgeving alweer binnen dat de straten in Dinant, in de provincie Namen, in België onder water stonden. Op social media zag je overstroomde straten, auto’s die meegesleurd werden en de brandweer was druk met meldingen van wateroverlast uit de hele provincie. Bij de overstromingen van vorige week kwamen in België in totaal 36 mensen om het leven en zeven mensen worden nog steeds vermist.

Lees ook:
Het regent al even: kan te veel neerslag schadelijk zijn?

Stevige buien en onweer

Ook in ons land moeten we eraan geloven. Hevige stortbuien veroorzaakten vannacht in het noordoosten van Friesland al veel wateroverlast en mensen kampen nu met ondergelopen kelders en straten die blank staan. Op sommige plekken in Friesland is zelfs meer dan 100 millimeter regen gevallen. Terwijl er normaal in de hele maand juli in totaal zo’n 87 millimeter valt. Ook het Zeeuwse eiland Tholen en het westen van Brabant heeft te maken gehad met stortbuien zaterdagavond. Er is zoveel water gevallen dat de brandweer zaterdagavond in tientallen huizen het water moest wegpompen.

Oppassen geblazen dus vandaag. Er kan namelijk in korte tijd veel neerslag vallen en bij de buien kan ook lokaal hagel voorkomen. Dus als je de weg niet op hoeft einde middag, doe het dan vooral niet.

Lees ook:
KNMI geeft voor donderdag code geel af: stevige buien en onweer voor déze delen van het land

Donatiebedrag 9,3 miljoen

Ondanks deze negatieve berichtgeving is er ook nog een keerzijde aan het verhaal. Er is ‘namelijk 9,3 miljoen euro ingezameld voor de slachtoffers van de overstromingen in Limburg’, zegt een woordvoerster van het Nationaal Rampenfonds. En daar mogen we trots op zijn.

Bron | Nu.nl
Beeld | Getty Images

Ook interessant