Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Nog Nooit Verteld: ‘Ik stopte met de pil zonder dat hij het wist’

zwanger.jpg

Sanne heeft drie kinderen. Nummer twee en drie zijn verwekt terwijl zij, zo denken haar man en alle anderen, de pil slikte. Omdat haar man zeker wil zijn dat er geen vierde komt, heeft hij zich onlangs laten steriliseren.

“Een gezin met minstens twee of drie kinderen is altijd al mijn droom geweest. Die van Stef gelukkig ook. Toen ik amper twee maanden na ons trouwen al zwanger bleek, was ik de koning te rijk. Ik had lang op mijn ideale partner moeten wachten, maar wat ging het nu plotseling snel! Zes weken later zat ik snikkend op de wc. Er lagen grote rode druppels in de pot.

Verdrietig om de baby
Ik wist dat zoiets kon gebeuren, natuurlijk, evengoed was ik verschrikkelijk verdrietig. Ik was weken zo van slag dat ik niet kon werken. Mijn man Stef droogde mijn tranen als hij ’s avonds thuiskwam. Toch voelde ik me niet echt begrepen. Hij bleef de ‘positieve’ kanten benoemen: dat we nu in elk geval wisten dat we vruchtbaar waren en dat de natuur dit kennelijk zo had gewild. Nou, dat kon wel zo zijn, maar ik treurde om de baby die er niet zou komen, om het mensje dat ik nooit zou leren kennen.

Opnieuw zwanger
Na een half jaar dat eindeloos leek, raakte ik opnieuw zwanger. Dit keer ging het wél goed. Helaas was het een verre van zorgeloze zwangerschap. Elke keer als ik een steekje in mijn buik voelde, dacht ik: zie je wel, het is weer mis. Die spanning is lang bij me gebleven. Pas toen ik ons kindje voelde schoppen, zakte het. Wat waren we blij met onze zoon. En met elkaar.

Weer aan de pil
Tijdens de zwangerschap had ik weinig, en alleen ingetogen, durven vrijen. Al snel haalden we dat dubbel en dwars in. Omdat het Stef beter leek als er een jaar of twee tussen onze kinderen zou zitten, begon ik weer met de pil. Maar ik merkte dat ik er slecht gevoel over had. Hoe blij ik ook met onze zoon was, de herinnering aan de eerdere miskraam was niet uitgewist. Stel dat we nu een jaar zouden wachten en het dan pas weer zouden gaan proberen, dan kon het best zijn dat het niet vlug raak was. Of dat het weer mis zou gaan. Misschien wel meerdere keren. En ik was al 34… Zou dat grote gezin wel lukken?

M25 Cover_72dpiWil je weten hoe dit verhaal afloopt? Margriet 25 is vrijdag 10 juni verkrijgbaar in de winkel of bestel online via Tijdschrift365.nl.

Ook interessant