Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Nog nooit verteld: ‘Sinds we apart slapen is onze relatie beter’

nnvbed1.png

Cynthia (56) heeft een uitstekend huwelijk; zij en 
haar man houden veel van elkaar. Maar ze slapen gescheiden. Dit weten niet veel mensen, omdat ze bang is voor een negatief oordeel.

“De dag dat mijn jongste dochter het huis uit ging, was een cruciaal moment. Er kwam een einde aan ruim twee decennia ‘zorgen voor’. Maar dat niet alleen. Na het weekend waarin haar kamer was leeggehaald, en alles met een busje naar het studentenhuis was gebracht waar ze met een paar vriendinnen zou gaan wonen, heb ik de ruimte tot míjn kamer gemaakt. Ik heb de muren lila geverfd, mijn lievelingskleur, die mijn man te zoet vindt. Ik heb er mijn favoriete schilderijen opgehangen. Een paar dagen later werd het bed afgeleverd dat we al eerder hadden besteld. Een heerlijk matras, niet zo zacht als mijn man dat wil, maar precies waar ík van houd. Die avond hebben mijn man en ik er een glas champagne op gedronken. ‘Op onze nieuwe relatievorm,’ zeiden we lachend tegen elkaar.

Voor veel mensen zal dit vreemd klinken. Ik heb gemerkt dat het een taboe is, als partners gescheiden slaapkamers hebben. Van de paar vriendinnen die het weten, zijn er maar twee die het 
begrijpen, en ook onze kinderen maakten zich zorgen toen ze het hoorden. Maar nee: dit is géén eerste stap naar een breuk. Mijn man en ik houden veel van elkaar. Dat begon ooit op de middelbare school en dat gevoel is door alles wat we samen hebben meegemaakt, leuke en minder leuke dingen, alleen maar toegenomen. Slechts één ding is altijd lastig geweest. En daar hebben we nu een oplossing voor gevonden.

Sinds we apart slapen, is onze relatie alleen maar beter geworden. Ik hoef nooit meer met open ogen naar het plafond te staren, inwendig vloekend om het gesnurk: heerlijk! Hij kan tegenwoordig net zolang snoozen als hij wil en hij hoeft zich niet meer in onze badkamer uit te kleden en dan in het donker, sluipend bijna, naar bed te komen. En doordat ik nu veel beter doorslaap, ben ik ’s avonds minder moe, zodat we tegenwoordig veelal samen naar boven gaan. Vaak ga ik dan even met hem mee naar zijn kamer. In elkaars armen bespreken we de dag. Vlak voordat hij indommelt, glip ik weg. Het komt ook weleens voor dat ik hem uitnodig in mijn bed.

Gescheiden slaapkamers, ik kan het iedereen aanraden die samen slapen een kwelling vindt! Onlangs las ik dat het best vaak voorkomt. Toch hoor je er zelden iemand over. En tja, wij houden ook onze mond. Het is toch buiten de norm. Wat jammer. Want met een gescheiden slaapkamer zijn wij nog steeds een ‘echt paar’.”

M19 CoverV2Het volledige verhaal van Cynthia lezen?
Wil je het volledige verhaal van Cynthia lezen? Margriet 19 is vanaf vrijdag 1 mei verkrijgbaar in de winkel of bestel online via Tijdschrift365.nl.

Ook interessant