Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Nog nooit verteld: ‘Na de verkrachting door mijn man, bleek ik zwanger’

zwanger.png

Mirjam (48) had al jaren een heel slecht huwelijk. Ze werd psychisch en fysiek mishandeld door haar man. Het dieptepunt van relatie zorgde ervoor dat ze uiteindelijk de kracht vond om haar man te verlaten.

‘In de jaren dat ik met Bas was, heb ik me vaak afgevraagd hoe diep ik zou moeten gaan voordat ik in zou grijpen. Wanneer zou ik voldoende moed verzameld hebben om voor mezelf en mijn twee kinderen te kiezen? Het huwelijk van Bas en mij was ooit liefdevol begonnen, toen we begin twintig waren, maar veranderde in de loop van de jaren in een hel. Eerst leefden we onverschillig langs elkaar heen, tot hij er plezier in leek te krijgen mij te treiteren en te vernederen. Het sloop er zo langzaam in dat ik het haast niet door had.

Vrijen deden we al lang niet meer, Bas en ik. Dat ik behoorlijk was aangekomen, was een van de dingen waar hij me mee pakte. In bed draaide hij zich walgend van mij af, zei dat hij liever aan zijn trekken kwam bij porno. Wat hem die ene avond bezielde, ik weet het werkelijk niet. Mogelijk was het de drank. Of miste hij toch echte seks. Toen hij op een avond laat terugkwam van een bedrijfsuitje, en ik allang sliep, maakte hij me wakker. Zonder iets te zeggen begon hij aan mijn nachtjapon te trekken. Versuft probeerde ik hem van me af te duwen, maar het had geen zin. Hij deed wat hij wilde doen en ik kon hem niet tegenhouden. Na afloop viel hij snurkend in slaap; ik heb in onze badkamer zitten huilen.

Kennelijk was Bas ook geschrokken, de tijd erna sprak hij amper tegen me. Ik vrees dat ik de gebeurtenis toch verdrongen zou hebben, zoals ik al met zoveel dingen had gedaan, tot mijn menstruatie uitbleef. In grote paniek heb ik een zwangerschapstest gekocht. Ik herinner me nog goed hoe ik bij de kassa stond. Trillend, zwetend. Huilend zat ik daarna op de wc, en hield het staafje onder mij. Maar toen ik de positieve uitslag zag, trok er onverwacht een grote kalmte door me heen. Hoewel ik eenenveertig was, mijn kinderen al aan het puberen waren en ik nooit meer naar een baby had verlangd, wist ik meteen dat ik dit kind graag zou houden.’

Leet het hele verhaal van Mirjam in Margriet 48. M47-Cover

Ook interessant