Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Nog nooit verteld: ‘Mijn zoon heeft een andere vader dan hij denkt’

handen2.png

Esther (59) raakte zwanger toen ze als hippie in een commune leefde en met meerdere mannen seks had. Haar zoon Maarten weet niet dat degene die hij altijd als zijn vader 
heeft gezien, hoogstwaarschijnlijk niet zijn verwekker is.

“Ik ontmoette Robert in 1972. De tijd van de flowerpower. Op mijn zestiende liep ik van huis weg. Samen met een vriendin
sloot ik me aan bij een commune in de Achterhoek. Of ik me echt thuis voelde bij de denkbeelden die ze daar hadden, betwijfel ik achteraf. Ik wilde vooral vrij zijn.

Robert leefde eveneens in de commune. En hoewel hij een vaste vriendin had en met haar in een van de kamers woonde, deelde ik geregeld het bed met hem. Twee jaar ben ik heimelijk verliefd op Robert geweest, toen vertrok zijn vriendin. In no time nam ik haar plek op hun kamer in. Zielsgelukkig was ik. De neiging om je af te zonderen werd in de commune afgekeurd, net als jaloezie. Dus ook toen Robert en ik een stel waren, bleven we af en toe met anderen naar bed gaan.

Op een dag bleek ik zwanger, dwars door de pil heen. Robert was door het dolle heen, ik ook. We verhuisden naar een flat, kregen spullen van onze ouders. Maanden heb ik in een gelukzalige roes geleefd. Tot Maarten in mijn armen werd gelegd. Natuurlijk had ik me weleens afgevraagd of de baby die ik in mijn buik droeg, wel van Robert was. Het was wel het meest waarschijnlijke, maar níét zeker. De gedachte dat het anders zat, zette ik telkens van me af. Maar toen ik mijn zoon zag, wist ik het. Er lag een miniversie van een jongen van onze commune in mijn armen. Dat neusje, de vorm van zijn kin… Ik zag in Roberts blik dat hij het ook opmerkte. Gelukkig deed het niets af aan zijn blijdschap, de liefde voor Maarten spatte van zijn gezicht.

Twee jaar geleden is Robert vrij plotseling overleden. Gelukkig had ik Maarten, die me ongelooflijk steunde. Ondanks zijn eigen drukke gezin was hij er continu voor me. Zijn speech op de crematie van Robert was prachtig. Zo’n ontroerend eerbetoon.

Het sluimert sinds enkele maanden. De behoefte om open te zijn. Heeft mijn zoon geen recht op de waarheid? Aan de andere kant: wat is mijn motief om nu plotseling te praten? Ik weet het niet goed. En doe ik Maarten wel een plezier met eerlijk te zijn? Ik denk eigenlijk dat ik de weg moet blijven volgen die Robert en ik samen gekozen hebben. En dat is: mijn mond houden.”


M20 Cover_72dpiHet volledige verhaal van Esther lezen?

Wil je het volledige verhaal van Esther lezen? Margriet 21 is vanaf vrijdag 15 mei verkrijgbaar in de winkel of bestel online via Tijdschrift365.nl.

Ook interessant