Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Nog nooit verteld: ‘Mijn vertrouwen werd ernstig beschaamd’

nognooitverteld12.png

Na een leven lang zwijgen besluit Nanda (61) haar incestverleden met goede vrienden te delen. Daar wordt ze op een vreselijke manier mee teruggepakt.

“Ik heb als kind met incest te maken gehad. Veel wil ik daar niet over kwijt, behalve dat ik nog jong was en geen idee had hoe ik me ertegen kon wapenen. De man in kwestie dreigde ons gezin iets aan te doen als ik het zou vertellen, dus ik hield mijn mond.

Mijn man was de eerste die ik in vertrouwen nam. Hij reageerde begripvol en steunde me zo goed als hij kon. Verder deelde ik het met niemand. Tot we een hechte vriendschap kregen met een ander stel. Ik noem ze voor het gemak Jan en Anne. Anne sprak vaak openhartig met mij. Jan was haar niet altijd trouw. Toch verliet ze Jan niet, ze had hem zó op een voetstuk staan. Door haar ontboezemingen en ons hechte contact besloot ik haar en Jan tijdens een avond waarop we met z’n vieren waren ook over mijn incest vertellen. Ze reageerden goed en begripvol en het was een opluchting om mijn verhaal met hen te delen.

Van het ene moment op het andere werden de kinderen niet meer bij mij gebracht. Ze hadden een andere oppas. Wie en waarom, dat wist ik niet, ze lieten zich gewoon niet meer zien. Kort erna werd ik opgenomen in het ziekenhuis. Jan en Anne wisten dat, maar ze kwamen niet op bezoek en lieten ook niets horen. Ik had altijd voor hen en hun kinderen klaargestaan. Nu had ik hen nodig, maar ze waren er niet. Een paar weken later belde Anne opeens op. ‘Ik mis je zo,’ zei ze. Toen ik antwoordde dat zíj het waren geweest die zich hadden teruggetrokken, gaf ze dat toe. De reden was dat ze mij ervan verdachten ‘iets’ met hun kinderen te hebben uitgespookt. Iets seksueels. Er was aanleiding tot die gedachte, volgens haar, en tja: ‘Je hoort immers zo vaak dat mensen die met incest te maken hebben gehad zelf ook dader worden.’

Nog diezelfde avond ben ik naar haar toegegaan, samen met mijn man. Toen kwam de aap uit de mouw. Ik heb een nogal grote boezem. Indertijd was Baywatch vaak op tv. Op een gegeven moment had een van hen spontaan ‘Nanda!’ geroepen toen ze Pamela op tv zagen en dat was voor Jan reden om aan te nemen dat ik, als incestslachtoffer, zelf ook de fout in was gegaan.
Mijn man en ik zijn opgestaan. Het was klaar. Anne heeft me later nog gebeld om excuses te maken. En opnieuw zei ze dat ze me zo miste. Maar het was niet meer goed te maken. Ik ben er lange tijd compleet stuk van geweest. Zelfs zó stuk, dat ik psychologische hulp heb gezocht. Uiteindelijk ben ik er sterker uitgekomen en door therapie heb ik mijn verleden een plek kunnen geven. Evengoed is mijn vertrouwen in mensen blijvend beschadigd en kan ik nog altijd volschieten bij de herinnering.

Ook interessant