Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Nog nooit verteld: ‘Ik zit diep in de schulden’

hug.png

Martine (51) en haar man hadden het ooit financieel beter voor elkaar dan menig ander. Maar nu zitten zij en haar man tot over hun oren in de schulden en het ziet er niet naar uit dat ze daar ooit nog uit komen.

“Robert en ik hadden het jarenlang uitstekend voor elkaar. We leerden elkaar vijftien jaar geleden kennen in een stijlvol yuppencafé. Het klikte meteen tussen ons. Beiden hadden we een goede carrière en dezelfde toekomstdromen. We hadden geen kinderwens, liever wilden we ons persoonlijk en intellectueel ontwikkelen, reizen, geld verdienen. Geld, dat was er toen in overvloed. Nu denk ik vaak: hadden we maar meer gespaard, rustiger geleefd.

Ik werkte als communicatieadviseur, Robert had een IT-bedrijf. We woonden in een groot huis en gingen drie keer per week uit eten. Sinds 2010 ging het langzamerhand mis. Robert maakte minder winst, moest mensen ontslaan. Daar was hij traag mee, hij wilde trouwe werknemers niet zomaar op straat zetten. Dat siert hem, maar financieel gezien was het geen verstandige zet. Wat niet hielp was dat we kort voor de crisis een ander huis hadden gekocht met een tophypotheek. Er moest veel aan worden verbouwd. Op het moment dat we daarmee begonnen, konden we dat geld eigenlijk al niet meer missen. Maar de woning was onleefbaar, dus we moesten toch van start.

Ik had wel wat spaargeld – bedoeld voor onverwachte, grote uitgaven of impulsieve reisjes – en moest daar steeds vaker wat van opnemen. Ondanks grote zorgen hebben we het nog een paar jaar kunnen uitzingen. Toen was mijn spaargeld op, Roberts bedrijf gekrompen tot een eenmanszaak en werd duidelijk dat onze vaste lasten echt veel te hoog waren. Rekeningen bleven steeds vaker liggen, we durfden ze bijna niet meer open te maken. We dichtten het ene gat met het andere.

Ik moet toegeven dat wij ook graag pronkten met ons geluk. Ik had nooit verwacht dat wij zo diep konden vallen. En in plaats van efficiënt in te grijpen, wachten we passief op een wonder.”

Kopie-van-M52-Cover_finalV2Lees het hele verhaal van Martine in Margriet 52

Ook interessant