Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Nog nooit verteld: ‘Ik voel mij als oma op de tweede plek staan’

omaa.png

Hanneke (69) is stapelgek op haar drie kleinkinderen. Ze zou graag een grote rol in hun leven spelen maar weet dat ‘de andere oma’ hun lievelingsoma is. Dat doet haar veel pijn.

“Afgelopen zondag stond ik stipt om twee uur op de stoep bij mijn zoon en zijn gezin. Het verjaardagsfeestje voor mijn kleinzoon Jorrit zou vanaf dat tijdstip tot acht uur ’s avonds zijn, en ik wilde geen moment missen. Mijn laatste bezoek aan hen was alweer zo’n tijd geleden. Toen ik binnenkwam, kwam alleen Jorrit, die vijf werd, naar mij toe om me te knuffelen. Mijn kleindochters stonden in de keuken. Bij hun andere oma. Kennelijk was zij er al eerder, en al een tijd ook: ze stonden cupcakes te maken in een rommelige ruimte. ‘Dag oma Hanneke,’ zwaaiden de tweeling uit de keuken. ‘We komen zo, we zijn nog even druk.’ Giebelend gingen ze verder met wat ze deden, en leken mij te vergeten. Naar mijn tas met cadeautjes, ook voor hen, werd niet omgekeken. Ik snapte wel waarom, want ik zag een flinke stapel nieuw speelgoed op tafel liggen. Van hun ouders en van Tine, hun andere oma. En ze weten heel goed dat mijn presentjes nooit aan die van haar tippen.
Tine was die ochtend al gekomen, om te helpen met de voorbereidingen voor het feest, vertelde mijn schoondochter nonchalant. Ook ík had aangeboden eerder te komen, ‘maar dat was niet nodig,’ zo had ze aan de telefoon gezegd. Ik prikte in het gebakje dat ik kreeg en probeerde te glimlachen, maar vocht inwendig tegen mijn tranen. Nog maar net binnen, en nu zonk de moed me alweer in de schoenen. Dit kon weer wel eens een lange, pijnlijke dag worden.

Lees het hele artikel in Margriet 26.

Ook interessant