Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Nog nooit verteld: ‘Ik steel van mijn man’

nognooit-klein.png

Toen Franka (45) twaalf jaar financieel afhankelijk werd van haar man, maakte dat een hoop angsten bij haar los. Ze begon in het geheim te sparen. Inmiddels heeft ze veertien duizend euro apart gelegd.

‘Het begon toen ik mijn baan opzegde toen onze oudste geboren werd. Dat was niet de bedoeling geweest, ik was gek op mijn werk – ik was directiesecretaresse op een makelaarskantoor – en mijn man en ik hadden lang voor de komst van onze zoon voor al opvang gezorgd. Maar hij bleek een lichte handicap te hebben, waardoor de zorg veel zwaarder werd.

Dus er zat niet anders op: ik schreef mijn ontslagbrief en werd fulltime huisvrouw. Iets dat altijd een nachtmerrie voor me was geweest. Niet omdat ik het erg vind om thuis te zijn, de status mis of me verveel bij mijn kinderen – na Dennis volgden er nog twee. Maar omdat het me afhankelijk maakte. Iets wat ik mij had voorgenomen nooit te laten gebeuren.

Mijn eigen betaalrekening zegde ik op: er kwam immers toch niets meer op binnen. We leefden van het geld van mijn man, die alle financiën aan mij overliet. Ik denk dat ik drie maanden niet meer werkte toen ik voor het eerst wat geld van hem achterover drukte. Bij het boodschappen doen pinde ik wat extra geld, 100 gulden, en stopte dat niet in onze huishoudsportemonnee, maar in geheim vakje in mijn tas.

Het was een impulsieve actie, en eigenlijk had ik geen idee waarom ik het deed. Maar ik vond het eenvoudigweg een rotidee dat ik geen eigen geld meer had, en dacht bij thuiskomst: ik berg het op en als ik eens iets onverwachts wil kopen, iets waar ik mijn man geen uitleg over wil geven, dan kan dat nu.

Lees het hele verhaal van Franka in Margriet 39.

Ook interessant