Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Nog nooit verteld: ‘Ik schaam me voor mijn borsten’

nognooitverteld3.png

Marianne was altijd tevreden met haar kleine borsten. Het kon ‘mooier’, wist ze, maar ze deed cosmetische operaties af als onnodig en oppervlakkig. Maar inmiddels zijn haar principes aan het vervagen.

“Ik had nooit gedacht dat mijn borsten nog eens mijn leven en mijn stemming zouden beïnvloeden. Er was dan ook niet veel om mij druk om te maken: ik had een kleine B-cup. Een borstoperatie? Het idee alléén al, zó oppervlakkig.

Toch heb ik nu al heel wat avonden surfend op internet doorgebracht. Daarbij klik ik van kliniek naar kliniek. Telkens als ik dat doe, denk ik: ophouden Marianne! Laat het rusten. Tót de onzekerheid weer begint te knagen. Want sinds een jaar ben ik doodongelukkig met mijn borsten. Dat komt omdat ik veel ben afgevallen. In de loop van de afgelopen tien jaar was ik langzaam een hoop aangekomen. Mijn borsten waren daarbij zowaar tot cup C gegroeid. Toen mijn relatie uitging, besefte ik dat ik bij een nieuwe man niet meer zo gemakkelijk uit de kleren zou durven. Ik besloot het gevecht tegen de kilo’s aan te gaan en het ging fantastisch: in een jaar tijd ben ik dertig kilo kwijtgeraakt. Ik zie er ongelooflijk goed en jaren jonger uit. Ja, ik zit erg goed in mijn vel. Of, nou ja: zat. Want toen begonnen mijn borsten me dus te irriteren. Mijn borsten waren flink geslonken. Zodra ik beweeg, zwabberen ze als leeggelopen zakjes met me mee. Ik vind het vreselijk.

Ik ken verschillende vrouwen die borstkanker hebben, of hebben gehad. En dan maak ik mij druk om mijn ‘zakjes’? Schandalig gewoon! Ik schaam me ervoor; maar het is wel zo. Het belemmert me ook in mijn omgang met mannen. Eén vriendin weet van mijn ongelukkige obsessie en reageerde laconiek. ‘Dit ga jezelf toch niet aandoen, na al je harde werken om af te vallen?’ zei ze. ‘Doe een borstvergroting!’ Alsof dat zo makkelijk is. Het kost veel geld, er kan van alles misgaan en het herstel duurt lang. En trouwens: ik was toch altijd zo tegen cosmetische operaties? Maar ja, ik lijd er dus wel echt onder. Het gaat zelfs zo ver dat ik op datingssites juist níet op knappe mannen reageer. Dit is echt te dol. Wat een ellendige worsteling. Waarom ben ik niet gewoon blij en dankbaar dat ik slank en gezond ben?”

Ook interessant