Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Ook na oudere corona-infectie nog maar één prik Pfizer of Moderna nodig

ook-bij-oudere-corona-infectie-nog-maar-een-prik-margriet.jpg

Heb jij langer dan een half jaar geleden corona gehad? Dan hoef je vanaf nu nog maar één prik te krijgen van het Pfizer- of Moderna-vaccin. Dit heeft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid vandaag bekendgemaakt. Al geldt er wel een uitzondering.

Eerder was het zo dat alleen mensen die de afgelopen zes maanden besmet waren geweest met corona maar één prik kregen. Nu geldt dat dus ook voor mensen die al langer dan een half jaar geleden corona hebben gehad.

‘Brede stimulering van de afweer’

Volgens minister De Jonge beschermt één prik ook voldoende tegen het virus als je het al eerder hebt gehad. Hij sluit zich daarmee aan bij het advies dat het Outbreak Management Team (OMT) eerder deze week gaf. Volgens het OMT hebben ook mensen die langer dan een half jaar geleden het coronavirus hebben gehad, genoeg aan één dosis van een mRNA-prik. Het doormaken van het virus zou leiden tot ‘een brede stimulering van de afweer’, waardoor het lichaam in staat is om een nieuwe besmetting te weerstaan.

Lees ook:
Lang wachten voor een vaccinatieafspraak of geen plek bij jou in de buurt? Zó kom je toch aan de beurt

Termijn voor één prik kan worden losgelaten

Eerder werd gedacht dat een infectie maximaal zes maanden geleden moest hebben plaatsgevonden, maar op basis van recente onderzoeken is het OMT tot de conclusie gekomen dat die termijn kan worden losgelaten. Daarnaast maakt het ook niet uit of iemand ernstige klachten heeft gehad of helemaal geen. Alleen mensen die ouder zijn dan tachtig jaar én mensen met een verzwakt immuunsysteem, doen er alsnog goed aan om een tweede prik te krijgen als ze al eerder besmet zijn geweest.

Bron | RTL Nieuws
Beeld | Getty

Ook interessant