Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Deze nieuwe coronatest uit Zwitserland geeft al binnen een kwartier de uitslag

deze-nieuwe-coronatest-geeft-al-binnen-een-kwartier-de-uitslag.jpg

Lang in de rij tot je een coronatest kunt doen en vervolgens laat ook de uitslag flinke tijd op zich wachten. Door de hoeveelheid Nederlanders die zich laat testen, en de beperkte capaciteit, heeft de GGD het razend druk. Het Zwitserse bedrijf Roche biedt hopelijk binnenkort de uitkomst: een nieuwe coronatest zonder laboratorium waarbij je binnen een kwartier al de uitslag hebt. 

En dit is wanneer we deze testen kunnen verwachten. 

Nieuwe Zwitserse coronatest

De PCR-coronatesten die nu worden gebruikt sporen het coronavirus in monsters op. Maar daarvoor is wel zo’n vier tot acht uur aan laboratoriumonderzoek voor nodig. Zeker nu er zo veel getest wordt, levert dat de GGD een hoge werkdruk op, waardoor mensen langer op hun uitslagen moeten wachten. Ook dreigen er tekorten in laboratoria. Daarom komt het Zwitserse farmaceutische bedrijf Roche met een nieuw type coronatest. Deze meet de aanwezigheid van specifieke viruseiwitten in een monster. Dit wordt ook wel een antigeentest genoemd. Door alleen op die eiwitten te toetsen, komt er uit deze test een stuk sneller resultaat. Namelijk al binnen een kwartier.

Betrouwbaarheid van de test

Roche laat weten dat er onderzoeken met de antigeentest zijn gedaan in India en Brazilië waaruit blijkt dat deze betrouwbaar is. Volgens het bedrijf is de mate waarin de test besmettingen op kan sporen, ook wel de sensitiviteit genoemd, 96,52 procent. Ook geeft de test nauwelijks fout-positieve uitslagen: het percentage negatieve uitslagen bij mensen die niet besmet zijn met het virus is 99,68 procent.

Lees ook: Pijnlijk of juist een makkie: dit vonden jullie van de coronatest

Niet volledig vervangbaar

Hoewel deze nieuwe Zwitserse coronatest een goede uitkomst lijkt te bieden nu de testcapaciteit in de knel dreigt te komen, kan het de PCR-test niet volledig vervangen. Roche laat weten dat geen enkele test honderd procent betrouwbaar is, dus mocht je wel ziekteverschijnselen hebben of lang blootgesteld zijn aan het coronavirus, maar toch een negatief resultaat uit de antigeentest krijgen, dan kan het verstandig zijn om ook nog een PCR-test te laten doen. 

Eind van de maand al op de markt

Nu de herfst weer voor de deur staat, begint ook het jaarlijkse griepseizoen weer. Daarom komt deze nieuwe extra coronatest precies op het goede moment. Roche brengt de test al eind september op de Europese markt en kan per maand zo’n veertig miljoen exemplaren van deze nieuwe coronatest produceren.  

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | Hart van Nederland
Beeld | iStock

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2020! Help jij ons winnen? Stem dan snel hier.

Margriet 38 ligt in de winkel!  Met daarin een dossier familiegeheimen, een interview met politica Sigrid Kaag, dagboek van een scheiding en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant