Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Nieuwe wet 2018: Geen 16, geen social media

jongeren-geen-social-media.jpg

In 2018 hebben jongeren officieel toestemming nodig van hun ouders voor een socialmedia-account. Dit is een beslissing van het Europees Parlement. Binnen twee jaar wordt dit een officiële wet.

Verhogen met drie jaar
Op dit moment is er nog geen sprake van een wettelijk bepaalde leeftijdsgrens waarop kinderen social media mogen gebruiken, maar bijvoorbeeld Facebook, Twitter en Instagram weigeren kinderen onder de dertien jaar. Terecht, vindt het Europees Parlement. Sterker nog: het parlement verhoogt deze leeftijd met drie jaar. Vanaf 2018 gaat er een nieuwe wet in die de grens op zestien jaar vastlegt.

Extra alert
Hoe streng het parlement deze richtlijn gaat controleren, en of kinderen deze maatregelen dus kunnen omzeilen door een onjuiste geboortedatum op te geven, is nog niet bekend. Socialmediabedrijven krijgen de opdracht hier extra alert op te zijn, maar hoe ver zij hierin gaan, is nog niet duidelijk.

‘Mam, mag ik op Facebook?’
Kinderrechtencommissaris Bruno Vanobbergen is het niet eens met de invoering. “Je kunt een vijftienjarige toch niet plots aan zijn moeder laten vragen of hij Facebook nog wel mag gebruiken?” zegt hij tegen AD. Als EU-lidstaten deze nieuwe leeftijdsgrens niet willen aanhouden, moeten ze een zogenaamde afwijking aanvragen aan Europa. Vanobbergen hoopt dat Nederland dit gaat doen en de grens van dertien jaar behoudt.

Wat vind jij hiervan? Discussieer mee op de Facebookpagina van Margriet.

Bron: Lindanieuws

Ook interessant