Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Nieuwe wesp ontdekt in Nederland (en zó ziet ‘ie eruit)

nieuwe-wesp-ontdekt-in-nederland-en-zo-ziet-ie-eruit.jpg

We zijn een nieuwe wesp rijker. Een nieuw soort sluipwesp, om precies te zijn. En die is in Nederland ontdekt. 

Middenin het Amsterdamse Vondelpark.

Aphaereta vondelparkensis

De nieuw ontdekte sluipwesp heeft de naam Aphaereta vondelparkensis gekregen. Inderdaad: vernoemd naar waar ecologen hem aantroffen. De wespen, met een opvallend slanke taille, zaten in een jampot met rottend vlees, dat de experts in het park hadden geplaatst om kevertjes te lokken. Maar de vondelparkensis kon de traktatie dus ook niet weerstaan.

Eitjes leggen op bromvliegen

Dat de wesp op rottend vlees afkomt heeft alles te maken met de voortplanting. Net als andere sluipwespen is de vondelparkensis een parasitaire wesp. Dit betekent dat het dier eitjes op of in andere insecten legt, die vervolgens door de larven van binnenuit worden opgegeten. In het geval van de vondelparkensis worden de eitjes op bromvliegen gelegd. En waar is de kans groot om bromvliegen te vinden? Juist: op rottend vlees.

Efficiënt roofdier

Het klinkt misschien niet zo lekker allemaal, maar volgens ecoloog Menno Schilthuizen zijn sluipwespen, en dus ook de vondelparkensis, ‘efficiënte roofdieren’. “Ze zorgen ervoor dat bepaalde insecten niet te veel voorkomen en worden af en toe ingezet voor de bestrijding van plageninsecten”, legt hij uit aan Editie NL. Het is volgens hem een natuurlijke en effectievere oplossing voor pesticiden, “omdat ze heel specifiek een soort kunnen uitroeien”.

Moeten we bang zijn voor de vondelparkensis?

Voor de spheksofoben – mensen met een fobie voor wespen – onder ons: voor een sluipwesp valt weinig te vrezen. Het insect ziet er misschien griezelig  uit, maar steekt volgens experts geen mensen. Bovendien zouden alleen de vrouwtjes een angel met gif hebben, waarmee ze alleen dieren zoals spinnen verdoven, waarin ze vervolgens hun eitjes leggen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | Editie NL, Vroege Vogels
Beeld | iStock

Ook interessant