Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Invoeren van nieuwe techniek bij bevolkingsonderzoek borstkanker voor vrouwen met dicht borstweefsel duurt nog jaren

nieuwe-techniek-controle-borstkanker-bevolkingsonderzoek-dicht-borstweefsel.jpg

Ongeveer 1 op de 7 vrouwen krijgt borstkanker. Hoe vroeger borstkanker wordt ontdekt, hoe groter de kans dat de behandeling succesvol is. Daarom krijgen alle vrouwen vanaf 50 tot en met 75 jaar iedere 2-3 jaar een uitnodiging voor het bevolkingsonderzoek borstkanker. Nu gebeurt dat nog met röntgenfoto’s, maar voor vrouwen met zeer dicht borstweefsel is dat niet altijd even effectief. Daarom moet in het bevolkingsonderzoek een standaard MRI-scan of CEM worden aangeboden aan deze groep. Dat plan ligt er al, alleen de invoering van nieuwe technieken bij het bevolkingsonderzoek borstkanker voor vrouwen met dicht borstweefsel kan nog jaren duren. 

We leggen je uit wat je hierover moet weten. 

Nieuwe techniek bij controle borstkanker bevolkingsonderzoek

Tijdens het bevolkingsonderzoek borstkanker maakt een laborant twee röntgenfoto’s van elke borst. Vervolgens controleren twee radiologen de foto’s op afwijkingen. Zijn er afwijkingen of geven de foto’s niet voldoende informatie? Dan is er vervolgonderzoek nodig. Deze methode klinkt snel en effectief, maar is niet voor iedereen de beste optie. Naar schatting heeft een op de twaalf vrouwen (160.000 vrouwen) namelijk zeer dicht borstweefsel, waardoor eventuele afwijkingen en de ontwikkeling van tumoren moeilijker via een röntgenfoto te ontdekken zijn. Daarnaast lopen zij twee keer zoveel kans op borstkanker

Voor deze groep vrouwen met dicht borstweefsel werken nieuwe technieken zoals een MRI-scan veel beter, maar dat wordt nog niet standaard gebruikt bij het bevolkingsonderzoek borstkanker. Daarnaast is er nog de Contrast Enhanced Mammography (CEM) techniek. Dat is een speciale mammografie met contrastvloeistof, waardoor tumoren in zeer dicht borstweefsel beter op te sporen zijn. 

Nog jaren wachten 

Het zou voor vrouwen met zeer dicht borstweefsel een uitkomst bieden als bij het bevolkingsonderzoek borstkanker standaard een MRI-scan of CEM kan worden aangeboden. Maar uit een brief van staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) aan de Tweede Kamer blijkt dat de voorbereiding van eventuele invoering veel tijd in beslag neemt. Ook ziet de Gezondheidsraad de nadelen van een MRI-scan, zoals de onnodige doorverwijzingen en behandelingen. Daarom pleit de organisatie om meer onderzoek te doen naar de CEM techniek. Volgens Blokhuis nemen de onderzoeken naar beide screenings nog enkele jaren in beslag. 

Lees ook: Goed nieuws: proef met nieuw medicijn tegen een agressieve vorm van borstkanker wekt hoop voor genezing

Tijdelijke MRI-scan 

Omdat tumoren bij vrouwen met zeer dicht borstweefsel lastiger gevonden kunnen worden met alleen röntgenfoto’s en zij ook meer risico lopen op borstkanker, zou het standaard toepassen van de nieuwe technieken bij het bevolkingsonderzoek naar borstkanker veel effectiever zijn. Toch kan het nog zeker zes jaar duren voordat deze nieuwe technieken breed kunnen worden ingezet. Daarom heeft de Tweede Kamer in een motie aangedrongen om deze vrouwen binnen deze periode toch een MRI aan te bieden en bekijkt Blokhuis nu of er een tijdelijke aanvulling op de mammografie mogelijk is voor betrokken vrouwen die dat willen. Of dit echt lukt is een tweede. Er wordt hiermee namelijk een beroep op het zorgpersoneel gedaan, en daar is op dit moment al een schaarste aan. 

Bron | LINDA, RIVM, Borstkanker.nl
Beeld | Getty Images

Ook interessant