Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Met déze nieuwe regels wordt treinreizen ‘coronaproof’ gemaakt

met-deze-nieuwe-regels-wordt-treinreizen-coronaproof-gemaakt.jpg

NS en ProRail zijn deze week begonnen met de invoering van coronamaatregelen op de treinstations. Anderhalve meter afstand houden was natuurlijk overal al verplicht, maar met stickers en bordjes willen ze duidelijker maken hóe treinreizen ook ‘coronaproof’ kan.

Vanaf volgende week maandag verwacht de NS meer treinreizigers, omdat de scholen weer beginnen en meer ouders mogelijk weer naar het werk gaan.  

Rustig

De overheidsmaatregelen worden natuurlijk ook nu al nageleefd op de Nederlandse treinstations. Volgens Mirjam Schokker, stationsmanager van Utrecht Centraal, is dat momenteel makkelijk te doen. “Utrecht Centraal heeft in normale tijden 200.000 tot 250.000 mensen per dag over de vloer. Nu zijn er op drukke momenten een paar honderd mensen tegelijk, die vallen geheel weg in de enorme stationshal. Dan lijkt het leeg”, zegt ze tegen AD. Volgende week verwachten de NS en ProRail meer drukte, en daarom besloten zij om extra maatregelen in te voeren op de stations.

Lees ook: Deze animatie laat zien hoe snel een virus zich kan verspreiden in een vliegtuig

Extra maatregelen

Zo zijn er afstandslijnen geplaatst bij drukke trappen, roltrappen en kaartverkoopautomaten. Op drukke perrons is, door middel van aanwijzingen op de vloer, aangegeven hoe je anderhalve meter afstand houdt. Alle deurklinken, drukknoppen en andere plekken die mensen vaak aanraken, worden extra schoongemaakt op de stations. In eerste instantie worden er zes stations klaargemaakt voor coronaproof treinreizen door middel van stickers en bordjes: Arnhem Centraal, Amsterdam Zuid, Utrecht Centraal, Gouda, Culemborg en Groningen Noord. In de komende weken kijken de NS en ProRail hoe effectief de extra maatregelen zijn. Aan de hand daarvan, kan het uitgebreid worden naar andere stations.

De belangrijkste regels voor coronaproof treinreizen op een rijtje:

  • houd anderhalve meter afstand
  • houd zoveel mogelijk rechts
  • raak zo weinig mogelijk aan
  • houd vier treden afstand op roltrappen
  • gebruik de lift alleen met maximaal 2 personen
  • houd vijf tegels afstand op het perron

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NS, AD
Beeld | NS

Ook interessant