Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Toch in contact gekomen met een besmet persoon tijdens kerst? Dít zijn de nieuwe quarantaineregels

nieuwe-quarantaineregels.jpg

Vier je dit weekend kerst met vrienden en familie? Hoe voorzichtig je ook bent, het kan gebeuren dat er toch iemand corona heeft. Eerder gold dat je bij nauw contact niet meer in quarantaine hoefde als je volledig gevaccineerd was of hersteld van het coronavirus. Maar dat protocol van het RIVM is gewijzigd naar nieuwe quarantaineregels.

Er geldt maar één uitzondering.

Nieuwe quarantaineregels

Volgens het bijgewerkte protocol van het RIVM gelden sinds 24 december nieuwe quarantaineregels. Heb je nauw contact gehad met een besmet persoon? Dan moet je vanaf nu 10 dagen in quarantaine, ongeacht of je al volledig gevaccineerd bent of eerder al het coronavirus hebt gehad. Op de vijfde dag van de quarantaine kun je je laten testen bij de GGD. Test je negatief? Dan mag je de quarantaine beëindigen. Wel wordt aangeraden om in de tien dagen na het laatste contact met een besmet persoon alsnog afstand te houden van anderen en het contact met grote groepen en kwetsbaren te vermijden. Krijg je in de dagen na je quarantaine toch klachten? Doe dan opnieuw een zelftest of laat je testen bij de GGD. 

Ook komt de uitzondering voor kinderen jonger dan vier jaar te vervallen. Zij zullen dus ook in quarantaine moeten bij nauw contact met een besmet persoon. 

Eén uitzondering

Voor iedereen geldt vanaf nu dus weer dezelfde quarantaineplicht, maar daarbij is wel één uitzondering. Heb je in de afgelopen 8 weken zelf al corona gehad? Dan hoef je niet in quarantaine en ook niet te testen. 

Lees ook: De omikronvariant: dit zijn de 5 nieuwe symptomen

Waarom zijn de regels bijgewerkt?

Het RIVM heeft het protocol aangescherpt vanwege de opkomst van de omikronvariant van het coronavirus. Deze mutatie is veel besmettelijker en verspreidt zich daardoor dus veel makkelijker. Daarnaast bleek eerder al dat de basisvaccinaties weinig bescherming lijken te bieden tegen de mutatie van het virus zonder de boosterprik. Daarom adviseerde het OMT om de quarantaineregels voor iedereen hetzelfde te maken. 

Bron | RIVM
Beeld | Getty Images

cover winterboek

Zin om lekker te lezen tijdens de feestdagen? Het Margriet Winterboek ligt nu in de winkel! In deze Margriet Extra lees je onder andere over de leukste wintertradities en 18x de mooiste, magische lichtroutes. Ook vind je in het Winterboek warme recepten voor op de koude winterdagen en natuurlijk pagina’s vol winterplezier. Haal ‘m snel in de winkel of bestel online zonder extra verzendkosten.

Ook interessant