Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Over het leven van déze nationale held verschijnt binnenkort een musical

over-het-leven-van-deze-nationale-held-verschijnt-binnenkort-een-musical.jpg

We moeten er nog even op wachten, maar er is een nieuwe musical in de maak over één van de bekendste figuren uit de Nederlandse geschiedenis. Theater- en filmproducent Rick Engelkes heeft namelijk bekend gemaakt dat er in 2021 een musical verschijnt over het leven van niemand minder dan Willem van Oranje.

Wie de rol van de grondlegger van de Koninklijke familie gaat spelen is nog niet bekend. Maar dat het een boeiend verhaal gaat worden is een ding dat zeker is.

Actuele thema’s

“Al in 2014 ontstond het idee om een musical over het leven van Willem van Oranje te maken”, vertelt producent Rick Engelkes. “We willen zijn verhaal op een eigentijdse, spectaculaire manier verbeelden zodat het je inspireert en energie geeft. Een voorstelling die je meeneemt naar de tijd waarin iets heel belangrijks in beweging werd gezet; een strijd voor vrijheid van geloof, onafhankelijkheid en tolerantie. Thema’s die vandaag de dag nog steeds actueel zijn.”

Markant leven

Leopold Witte, die vooral bekend is als acteur in onder andere Gooische Vrouwen, werkt nu samen met collega theatermaker Geert Lageveen aan het script. De mannen hebben waarschijnlijk inspiratie te over, want het leven van de voorvader van onze koning was alles behalve saai te noemen. Willem van Oranje groeide op van een klein protestants jochie tot een vermogende katholieke prins en vrijheidsstrijder. Een charismatische en charmante man die áls hij sprak iedereen om zijn vinger wond. Een vader met vijftien kinderen bij vier vrouwen, én minnaressen. Een militair, worstelend met zijn eigen idealen, die zijn strijd uiteindelijk met de dood moest bekopen.

Nieuw theater

De musical zal vanaf maart 2021 te zien zijn in een theater dat speciaal voor deze voorstelling wordt gebouwd in Delft. Dat de voorstelling juist hier plaatsvindt is niet geheel toevallig aangezien het markante leven van de Vader des Vaderlands, hier in 1584 tot een einde kwam. Bovendien was er geen ander theater zo geschikt. “Omdat het een nieuw theater wordt, kunnen we dat echt in functie van deze voorstelling bouwen. Het was de tijd van de Beeldenstorm, van brandstapels – zulke elementen kunnen niet in een regulier theater’’, legt Engelkes uit.

Beeld| ANP

Ook interessant