Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

De nieuwe kerstgedachte: ‘even’ vrijwilligen in je kerstvakantie

oudere-mantelzorg.jpg

Ben je vrij tussen kerst en oud en nieuw en wil je graag iets goeds doen voor je medemens? Bij steeds meer vrijwilligersorganisaties kun je je opgeven voor een eenmalige activiteit naar jouw keuze, op een tijdstip wanneer het jou uitkomt. Ook buiten de kerstvakantie.

Een middagje wandelen met ouderen, voedsel uitdelen in de Voedselbank, Nederlands oefenen met migranten – misschien zou je het graag willen, maar weet je niet waar je de tijd vandaan moet halen. Veel vrijwilligerswerk is bovendien voor een minimaal aantal uren per week of per maand, wat sommige mensen kan afschrikken.

Flexibel vrijwilligerswerk

Als dit ook voor jou geldt, maar je toch graag af en toe een steentje wil bijdragen, surf dan eens naar Nederland Cares: een organisatie voor flexibel vrijwilligerswerk in de Randstad. In de kalender op de website kun je zien welke maatschappelijke instellingen voor welke activiteit vrijwilligers nodig hebben (bijvoorbeeld assisteren tijdens een bingoavond met ouderen, of voedselpakketten inpakken), en hoeveel. Na aanmelding kun je je direct voor een vrijwilligersactiviteit naar jouw keuze opgeven. Je bepaalt dus zelf hoe vaak en wanneer je je inschrijft voor een vrijwilligersactiviteit.

Geen specifieke kennis nodig

Nederland Cares richt zich vooral op jongeren tussen de 20 en 35 jaar, die vaak een volle agenda hebben en daardoor geen tijd om zich elke week te committeren aan vrijwilligerswerk. Maar in principe kan iedereen die in of rond Amsterdam, Utrecht, Den Haag of Rotterdam woont zich aanmelden. De meeste vrijwilligersactiviteiten duren niet meer dan twee tot vier uur, er is geen specifieke kennis nodig en een paar keer per jaar vrijwilligen is voldoende.

Andere mogelijkheden

Bij veel andere vrijwilligersorganisaties, zoals het Leger des Heils en Humanitas, blijkt het in de praktijk helaas nog lastig om ‘even bij te springen’. Bij het Rode Kruis is het wel mogelijk om op ad-hoc basis vrijwilligerswerk te doen. “Je ziet bij de nieuwe generatie dat er meer behoefte is aan tijdelijke projecten. Mensen vinden het prettig dat ze zelf kunnen bepalen wanneer ze tijd hebben, en wat ze dan kunnen doen,” vertelde een woordvoerder eerder aan de NOS. Ook bij de Zonnebloem kun je vrijwilligerswerk bij jou in de buurt doen op een moment dat het jou uitkomt.

Bron | Nederland Cares

Ook interessant

Mantelzorger? Dit kun je vergoed krijgen!

Ben jij mantelzorger? Doe de test

21x hier word je volgens psychologen écht gelukkiger van

 

 

 

 

 

 

 

Ook interessant