Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Ook mensen uit déze zeven groepen kunnen dit jaar een griepprik halen

ook-mensen-uit-deze-zeven-groepen-kunnen-nu-griepprik-halen.jpg

Mensen met dementie, Parkinson, ALS of morbide obesitas kunnen zich in de maand oktober melden bij de huisarts voor een griepvaccinatie. Zij vallen namelijk in de zeven nieuwe groepen die dit jaar ook in aanmerkingen komen voor een gratis griepprik.

Deze beslissing nam het ministerie van Volksgezondheid maandag, op basis van advies van de Gezondheidsraad. Dat adviesorgaan bracht in kaart welke aanvullende groepen er een verhoogd risico hebben op een ernstig verloop van de griep.

Zeven nieuwe groepen voor de griepprik

Voor de meeste mensen is griep niet ernstig, maar bij personen uit risicogroepen kan het virus leiden tot ernstige complicaties of zelfs overlijden. Eerder werd de de griepvaccinatie elk jaar al aangeboden aan zestigplussers, mensen met bepaalde aandoeningen en veel zorgmedewerkers. Daar komen nu dus zeven nieuwe groepen bij, die dit jaar ook in aanmerking komen voor een gratis griepprik. We zetten ze op een rij.

1. Patiënten met neurologische en neuromusculaire aandoeningen

Dit zijn mensen met een spierziekte of andere ziekte aan het zenuwstelsel, denk bijvoorbeeld aan Parkinson of ALS. Ook mensen die een hersenbloeding of -infarct gehad hebben, komen nu in aanmerking voor de griepprik. Heb je epilepsie, dan kun je vanaf dit jaar ook een gratis vaccinatie tegen influenza halen.

2. Mensen die longschade hebben door COVID-19

Als je in de afgelopen twee jaar (ernstig) ziek geweest bent door het coronavirus en hierdoor blijvende longschade hebt opgelopen, kun je de griepprik halen. Dit omdat de kans dat je ziek ernstig wordt door het influenzavirus toeneemt door de chronische klachten aan de longen, net als bij bijvoorbeeld COPD of astma.

3. Mensen met morbide obesitas (BMI hoger dan 40)

Diverse onderzoeken tonen aan dat mensen met morbide obesitas sneller en vaker ernstig ziek worden door de griep. Daardoor komen zij vanaf dit jaar – onafhankelijk van hun leeftijd – in aanmerking voor de griepprik.

4. Patiënten met dementie (jonger dan 60 jaar)

Ook dementie blijkt volgens de Gezondheidsraad een risicofactor te zijn voor overlijden aan griep, zeker als hierna een longontsteking ontstaat. Mensen met deze aandoening komen hierdoor dus ook in aanmerking voor de griepprik.

5. Mensen met cochleaire implantaten

Mensen met implanteerbare gehoorapparaten, ook wel cochleaire implantaten, blijken meer risico te lopen op een hersenvliesontsteking bij besmetting met de griep. Zeker als het virus een acute middenoorontsteking veroorzaakt. Om de kans hierop te verkleinen, mogen zij ook een vaccinatie tegen de griep halen.

6. Zwangere vrouwen vanaf 22 weken zwangerschap

Door zwangeren vanaf 22 weken zwangerschap te vaccineren, zijn niet alleen deze vrouwen, maar ook jonge baby’s beschermd tegen de griep. De eerste zes maanden zou het de pasgeboren baby’s namelijk ook antistoffen geven die de kans op ernstige complicaties bij griep verkleinen.

7. Mensen met een verstandelijke beperking die niet in een instelling wonen

Of het voor mensen met een verstandelijke beperking nodig is een griepprik te halen of niet, kan geadviseerd worden door de verantwoordelijke (huis)arts, zegt de Gezondheidsraad. Mensen die wel in een instelling wonen, werden eerder al uitgenodigd voor de griepprik.

Zelf een afspraak maken

Maar als je in één van de bovenstaande groepen valt, zul je wel zelf contact op moeten nemen met je huisarts om de griepprik te krijgen. Tussen 1 oktober en 1 november kun je (of een mantelzorger namens jou) de huisarts bellen om een afspraak te maken, wanneer je sinds dit jaar in aanmerking komt voor de prik. Omdat advies van de Gezondheidsraad pas maandag kwam, worden mensen uit deze nieuwe groepen dit jaar nog niet actief uitgenodigd voor de griepprik. Maar aan de NOS laat een woordvoerder weten dat er voldoende ingekocht is om ook iedereen uit de nieuwe groepen een vaccinatie tegen de griep te geven.

Kreeg je eerder al een uitnodiging voor de griepprik, maar val je ook in één van de bovenstaande categorieën? Dan hoef je niets te doen: je ontvangt ook dit jaar gewoon een uitnodiging van je huisarts.

Bron | RIVM, NOS
Beeld | Getty Images

Ook interessant