Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Nieuws

Last van griep? Je bent niet de enige: weer griepepidemie in Nederland

last-van-griep-je-bent-niet-de-enige-weer-griepepidemie-in-nederland.jpg

Iedereen op het werk ziek? Of loop je zelf ook met koorts te snotteren en hoesten? Vervelend nieuws, want sinds woensdag is er weer officieel een nieuwe griepepidemie in ons land. 

Eerder heerste er al griep in Nederland, maar we kunnen nu spreken van een echte griepepidemie. 

Griepepidemie 

Het gaat af en aan met onze gezondheid. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat er vorige week 68 op de 100.000 mensen een bezoekje aan de huisarts hebben gebracht door griepverschijnselen. Bij ongeveer 10 procent is het influenzavirus aangetroffen, en daardoor spreken we van een officiële griepepidemie. Een gemiddelde epidemie duurt gemiddeld dertien weken.   

Influenza A

Het griepvirus dat op dit moment het meest wordt gemeten is het influenzavirus type A. De meest voorkomende symptomen van deze griep zijn koorts, hoofdpijn en keelpijn. Maar je kunt de komende tijd ook te maken krijgen met het rhinovirus, RS-virus en enterovirus. Deze zorgen voor klachten die lijken op het influenzaviurs met klachten als keelpijn en hoofdpijn, maar je kunt hierbij ook een loopneus hebben en veel hoesten. De kans op koorts is hierbij gelukkig wel iets kleiner. 

Lees ook: Hoeveel kleiner is de kans dat je griep krijgt met de griepprik?

Griepepidemie altijd in de winter

Misschien is het je al vaker opgevallen dat we vooral in de winter vaak kampen met griep, en dat hier dan een heuse epidemie van uitbreekt. Dit heeft te maken met de luchtvochtigheid in de winter. Een griepvirus doet het beter in droge lucht. Vaak is de lucht in de winter droger, dus fijner voor het virus.

Droge lucht

Als je niest of hoest kun je kleine druppeltjes met het griepvirus verliezen. Deze verdampen deels door de droge lucht in de winter. Hierdoor worden ze veel kleiner, waardoor ze makkelijker door de wind kunnen worden verspreid. Zo komen deze veel sneller bij een volgend slachtoffer dan wanneer het bijvoorbeeld zomer is en de lucht veel vochtiger is. In dat geval komen deze druppeltjes vaak op de grond terecht. 

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? 
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.   

Bron | RIVM, NU.nl
Beeld | iStock

Ook interessant