Word abonnee

Kies nĂș voor een abonnement met korting

Abonneer nĂș met korting

Nieuws

DĂ©ze nieuwe details zijn bekendgemaakt over de mondkapjesplicht

deze-nieuwe-details-zijn-bekend-gemaakt-over-de-mondkapjesplicht.jpg

Onlangs maakte het kabinet bekend dat er vanaf 1 december een landelijke mondkapjesplicht geldt in publieke binnenruimtes. Deze nieuwe maatregel roept bij mensen de nodige vragen op. Want wat valt er bijvoorbeeld onder publieke binnenruimtes? En zijn er ook uitzonderingen?

Donderdag zijn er een aantal nieuwe details bekendgemaakt over de mondkapjesplicht die vanaf 1 december geldt. Wij zetten de belangrijkste informatie voor je op een rij.

Nieuwe details over de mondkapjesplicht

Per 1 december geldt er voor iedereen vanaf dertien jaar een mondkapjesplicht in publieke binnenruimtes. Ministers De Jonge, Grapperhaus en Ollongren hebben een ministeriële regeling vastgelegd waarin deze nieuwe plicht is uitgewerkt en waarin ook allerlei details staan. De Tweede Kamer krijgt nu een week de tijd om zich hierover te buigen.

Wat zijn publieke binnenruimtes?

Onder publieke binnenruimtes vallen winkels, musea, benzinestations, restaurants, cafés, theaters, concertzalen, kappers, nagelstylistes, autoscholen, stations en luchthavens. Het mondkapje hoeft niet gedragen te worden als iemand een vaste zitplaats heeft. Zo mag je in het theater het mondkapje af doen zodra je bent gaan zitten. Mocht je naar de wc moeten, dan moet je het mondkapje weer op zetten.

Mondkapjes op scholen

Ook in grote onderdelen van het onderwijs is het vanaf 1 december verplicht om een mondkapje te dragen. Als mensen zich door het schoolgebouw bewegen moet het kapje op. Zodra ze in de les zijn en iedereen een vaste zitplaats heeft, mag het kapje af. Een docent hoeft geen mondkapje op als hij of zij voor de klas staat.

Lees ook:
Dankzij déze trucjes heb je geen last meer van oorpijn door je mondkapje

Uitzonderingen

Opvallend genoeg geldt de mondkapjesplicht niet in gebedshuizen zoals kerken, moskeeën, tempels en synagogen. Ook huisartsen en fysiotherapeuten zijn uitgezonderd van de plicht.

Boete

De mondkapjesplicht geldt vanaf december voorlopig voor drie maanden. Mensen die zich niet aan de mondkapjesplicht houden, kunnen een boete krijgen van 95 euro. Tot 1 december blijft het bij een dringend advies.

Artikelen van Margriet.nl in je mailbox ontvangen?
Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | NOS
Beeld | Getty

Margriet 50 ligt nu in de winkel! Met deze week: de Grote December cadeautjesgids, alles over blij zijn met jezelf, feestmode (ook voor grote maten) en nog vĂ©Ă©l meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Ook interessant