Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Nieuws

Déze nieuwe zeldzame bijwerking is vastgesteld bij het AstraZeneca-vaccin

nieuwe-bijwerking-astrazeneca.jpg

Het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) deed de afgelopen tijd onderzoek naar de mogelijke bijwerkingen van het coronavaccin van AstraZeneca. Eerder werd al duidelijk dat in een zeer zeldzaam geval trombose kan ontstaan, maar daar komt nu een nieuwe bijwerking bij: het vaccin van AstraZeneca kan namelijk leiden tot lekkages in haarvaten. We leggen je uit wat je hierover moet weten. 

Ook bij het Janssen-vaccin lijkt het leksyndroom een mogelijke zeldzame bijwerking. 

Een nieuwe bijwerking van AstraZeneca 

Uit het onderzoek van het EMA blijkt dat het coronavaccin van AstraZeneca in een enkel geval kan leiden tot lekkages in de haarvaten. Dat zijn hele kleine adertjes. Dit wordt ook wel het systemisch capillair leksyndroom genoemd. Het EMA concludeert dat er waarschijnlijk een verband is tussen de twee, waardoor de nieuwe zeldzame bijwerking op de bijsluiter van het vaccin van AstraZeneca moet komen te staan. Daarnaast heeft de Europese toezichthouder besloten dat mensen die al eerder last hebben gehad van lekkage in de haarvaten, dit vaccin niet mogen krijgen. 

Zeldzame gevallen 

Uit het onderzoek blijkt dat er waarschijnlijk wel een verband tussen de lekkende adertjes en het AstraZeneca-vaccin is, al gaat het om zeldzame gevallen. In Europa zijn er tot nu toe al meer dan 78 miljoen mensen met dit vaccin ingeënt, waarvan er slechts zes last kregen van lekkende adertjes. Het leksyndroom trad vooral bij vrouwen op, binnen vier dagen na hun prik. Van de zes mensen hadden er drie eerder al last gehad van lekkende haarvaten. Een van die drie is hier uiteindelijk aan overleden. 

Bijwerking bij Janssen-vaccin 

In Nederland is er tot nu toe één geval bekend met het leksyndroom. Het ging om een man tussen de 50 en 60 jaar, die het Janssen-vaccin had gekregen. Hij is hieraan overleden. Bij het vaccin van AstraZeneca is deze nieuwe mogelijke bijwerking in Nederland nog niet gemeld. Het EMA heeft in het onderzoek niets gezegd over het Janssen-vaccin. 

Lees ook: Nog niet geprikt? Vanaf 21 juni kun je zelf kiezen voor het Janssen-vaccin

Leksyndroom

Wanneer je last hebt van het systemisch capillair leksyndroom, oftewel lekkende adertjes, dan sijpelt bloedplasma uit je aderen. Dit kan vervolgens in je holtes, spieren en organen terechtkomen. Hierdoor kun je last krijgen van zwellingen in je armen en benen, kan je bloeddruk dalen of je bloed dikker worden. In sommige gevallen hebben mensen hierdoor ook minder van het eiwit albumine in hun bloed, dat de druk in de bloedvaten regelt. Symptomen die kunnen wijzen op dit syndroom na een vaccinatie zijn een gevoel van flauwte, armen en benen die dik worden of een plotselinge gewichtstoename. Neem in dit geval zo snel mogelijk contact op met een arts.

Ontstekingen van de hartspier of het hartzakje 

Het EMA doet nog meer onderzoek naar andere mogelijke bijwerkingen van de vier verschillende vaccinaties. Er wordt op dit moment gekeken naar het verband tussen de vaccins en ontstekingen van de hartspier of het hartzakje. Hier werden na vaccinaties ook meldingen van gemaakt, maar of een vaccinatie de directe aanleiding voor zo’n ontsteking is, dat is nog niet duidelijk. Volgens bijwerkingencentrum Lareb zijn er tot nu toe in Nederland 24 gevallen bekend, waarbij mensen na een vaccinatie last kregen van een ontsteking bij het hart. Bij iets meer dan de helft van de meldingen trad die ontsteking op na een vaccinatie met Pfizer/BioNTech. 

Bron | Radar, Lareb
Beeld | Getty Images

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nieuw op Margriet.nl: ‘Mijn verhaal’ de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast

Ook interessant